Zorg goed voor jezelf, en dat kan ook zonder therapie

Overal krijg je ongevraagd advies over je lichamelijke gezondheid. Handig. Maar wat als je nou net met een ander probleem zit? Voordat jij jezelf überhaupt de deur uit kunt slepen en een beetje gezond wilt koken moet je eerst lekker in je vel zitten. En laat dat nou net niet het geval zijn.

Psychische aandoeningen komen vaker voor dan je denkt. Vooral vrouwen hebben hier last van. Angsstoornissen, stress en depressies zijn vervelende voorbeelden die je belemmeren in je dagelijkse doen en kunnen. Want als je zo moe bent omdat je alleen maar loopt te malen, heb jij geen greintje energie voor de sportschool. Dus first things first: werk aan een goede psychische gezondheid. Misschien met behulp van een therapeut, maar er zijn ook andere mogelijkheden om je weer lekker in je hoofd te voelen. Want niet iedereen heeft de financiële middelen om wekelijks bij een psycholoog op de bank te zitten. Zo investeer je op een andere manier in je psychische gezondheid:

Is dit het geheim om te kalmeren tijdens een paniekaanval?

Doe je voordeel met gratis – online – kennis
Tegenwoordig kun je zelf al veel nuttige informatie vinden. Online of in boeken doen therapeuten en psychologen hun expertise uit de doeken. Uiteraard kan deze informatie nooit tippen aan het advies dat je krijgt tijdens een persoonlijk gesprek. Maar het helpt wel! Zit je in een dip? Voel jij je eenzaam of is je relatie net stuk? Google helpt je uit de brand. Daarnaast kun je voor mentale coaching vaak ook terecht bij een buurthuis, kerk, studie of op je werk.

Zorg goed voor jezelf
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar doe jezelf een lol en zorg – meer dan – goed voor jezelf. Stress is je grootste vijand en zorgt voor allerlei lichamelijke én geestelijke ongemakken. Denk aan: slapeloosheid, spierpijn, hoofdpijn, angst, sociale isolatie, haaruitval en ga zo maar door. Met goed voor jezelf zorgen bedoelen wij een gezond eetpatroon, voldoende slaap (minimaal 7 uur per nacht) en zo nu en dan een beetje sport. Maar investeer ook in vrienden, familie en ontspanning. Dat laatste is enorm belangrijk. Doe dingen die je écht leuk vind. Neem een massage, maak een boswandeling of ga keramieken. Het maakt niet uit, zolang je er maar lol in hebt.

Tegen jezelf praten
Wij hebben er een handje van en babbelen er lustig op los tegen – eh ja – onszelf. Niet per se in het openbaar, maar op kantoor of thuis ratelen wij aan een stuk door. Dat gaat ongeveer zo: “huh wat zei je?” vraagt de een aan de ander. “Eh niks! Ik was in mezelf aan het praten” is daarop het antwoord. Dus dat. En blijkbaar is het niet eens zo gek om tegen jezelf te praten. Het vermindert het gevoel van eenzaamheid, verkleint de kans op depressies en ordent chaotische gedachten.

Mindfulness
Het leven is zo druk, we krijgen lang niet alles gedaan wat we willen en hebben vaak niet eens tijd voor een toiletbezoek. Fout! Het is namelijk erg belangrijk om ook in het hier-en-nu te leven en ons bewust te worden van het moment. Een ademhalingsoefening of meditatie helpen daarbij. Bij mindfulness gaat het erom dat je tot rust komt, en daar heb je maar 5 minuten per dag voor nodig.

Mindful discussiëren: laat je niet overheersen door emoties.

Gebruik je telefoon
Juist jouw telefoon, vaak een trigger voor stress, kan je ook helpen in stressvolle periodes. Zo zijn er veel apps die je begeleiden tijdens het mediteren. Zo is er Buddhify met meditatie oefeningen voor ieder moment.

En Smilingmind is er voor kinderen en jongvolwassenen die tegenwoordig ook met heel wat stress te kampen krijgen.

Trek op tijd aan de bel
Soms is het niet voldoende om goed voor jezelf te zorgen met wat je voorhanden hebt. Herken de signalen die erop wijzen dat je professionele hulp nodig hebt. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet alleen oplossen. Een helpende hand van buitenaf is dan meer dan welkom. Als jij al dagen je bed niet uitkomt is het tijd om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een passende hulpverlener. Je hoeft niet geestelijk ziek te zijn om deze hulp te krijgen. Voorkomen is beter dan genezen. Maar in beide gevallen: trek op tijd aan de bel. Het is hard werken om je op en top fit te voelen, lichamelijk én geestelijk.