Zoek de verschillen! Want in een relatie zijn die er altijd

I’m a bitch, I’m a lover, I’m a child, I’m a mother, I’m a sinner, I’m a saint, I do not feel ashamed. I’m your hell, I’m your dream, I’m nothing in between, I know you would’t want it any other way.

Een hele lap rake tekst met een hele hoop I’s oftewel IK’s erin, gezongen door “ene” Meridith Brooks, ooit, way back in the 90’s. Hoewel ik me nu ter plekke afvraag hoe het tegenwoordig met haar gaat; de tekst staat als een huis.

Yin en Yang. Termen die steeds vaker opduiken. Niet alleen in de wereld van yoga en spiritualiteit, of vanuit dat bekende zwart/witte teken; het heeft ook een alledaagse betekenis. Toen ik afgelopen week bij een verdrietige aangelegenheid luisterde naar een afscheidsbrief van de ene levenspartner aan de ander, werd ik hierdoor geraakt en geïnspreerd tegelijk.

Ik zal het even uitleggen. De brief ging kort gezegd over de liefde tussen twee mensen, de omarming van de (sterke) verschillen tussenbeide en de onvermijdelijke maar ook onvoorwaardelijke compromissen. Zonder elkaar te willen veranderen; zonder elkaar te veroordelen. Een hele zoektocht en lang niet altijd gemakkelijk, dat begrijp ik ook. En juist tijdens het horen van dit inzicht, keek ik mijn lief aan en hij keek terug. Hij wist, ironisch genoeg vanwege onze verschillen, precies wat er door mijn hoofd ging. En hij voelde hetzelfde. Ik als yin, hij als yang en vice versa. Het was ineens zonneklaar: we hebben elkaar nodig om in balans te blijven.

We zijn ieder op onze eigen manier op zoek naar die balans. Soms in onszelf, soms in relatie tot anderen. En ja, dat levert strijd op. Met jezelf; met elkaar, met wat niet al.

Wat heb ik vaak stampvoetend door het huis gebanjerd omdat ik niet begreep dat hij mij niet begreep. Of andersom. Of..nouja…verwarring alom.
En mezelf begrijpen, ook dat lukt lang niet altijd. Totdat ik mezelf als MENS begon te zien. Niet alleen als vrouw, als kind, als kreng, als .. tja.. ga het hele riedeltje maar weer af. Gewoon. Als mens. Compleet met tegenstrijdigheden en al. En dat ik nu juist dat óók in mijn partner zoek. Zo kan het zijn dat je dus in één uur tijd van boos en verdrietig naar aanhankelijk en blij kunt gaan. En nee, daar hoeft niet altijd het label P.M.S. aan te hangen. Het is yin maar ook yang. Het is hoe je als mens in elkaar kunt zitten en, eerlijk is eerlijk, of we het nu willen of niet; je kunt zowel jezelf als de ander hier eindeloos mee verrassen!