Makeover: maak van je bijkeuken een fijne binnenkomer

Het afgelopen jaar hebben wij ruim de tijd gehad om in huis aan de slag te gaan. Zo was er tijd om de bijkeuken onder handen te nemen. De bijkeuken is een extra ruimte, meestal grenzend aan de keuken, die veelal dient als washok en extra opbergruimte. Bij ons is het ook de achteringang en iedereen komt bij ons gezellig ‘achterom. Het is de plek waar je het huis elke dag binnenkomt en daarom is het belangrijk om deze ruimte niet te verwaarlozen. Volgens Feng Shui laten we de buitenwereld in de bijkeuken achter en is het de basis voor positieve energie in huis.

Normaal gesproken geneerde ik me altijd wanneer visite weer eens achterom kwam. Onze vieze schoenen bij de deur, een overvol wasrek, verschillende tinten wit op de muur. Niet erg chic. Daarom werd er een plan gemaakt om voor eens en altijd korte metten te maken met deze zooi. Om te beginnen hebben we alle overbodige spullen uit de bijkeuken weggehaald en zijn we op zoek gegaan naar een kleur voor op de muur.

Bone van Farrow & Ball in de bijkeuken

Onze bijkeuken is niet de meest ruime kamer van het huis, daarom hebben we gekozen voor een rustige kleur van Farrow & Ball: Bone. Het is een grijstint met een klein beetje groen en wij vinden deze zachte kleur tijdloos en klassiek. In onze bijkeuken hebben we veel ingebouwde kasten van hout, deze behoeven een andere verf dan bijvoorbeeld de muur. Laat je hierover adviseren door een specialist. Als je iets dieper in de materie van verf duikt, kom je achter informatie waar je later geen spijt van krijgt!

Wij kregen het advies om de finish Modern Emulsion an Farrow & Ball te gebruiken, en wel hierom:

  • Oppervlakten zijn makkelijk schoon te maken en afneembaar met een doek
  • Deze verf is super sterk en bestand tegen krassen, stoten en frictie
  • De verf is schimmelwerend

farrow ball

Voor een chic gevoel en om eenheid te creëren, hebben wij gekozen om het plafond ook in de kleur Bone van Farrow & Ball te verven. Veel mensen vinden dit spannend maar geloof ons: het zorgt juist voor een ruimtelijk effect.
Bijkeuken
Zet de was(machine) uit het zicht
Rondom de wasmachine en vriezer hebben wij een kast gebouwd. Door deze ombouw zijn de wasmachine en vriezer mooi weggewerkt en alleen te zien wanneer je de kastdeuren openschuift. Wat een verademing! Twee van die witte apparaten zijn wat ons betreft een doorn in het oog. Door de ombouw hebben we ook een soort van werkbank gecreëerd, super handig om bijvoorbeeld de was op op te vouwen.

Berg je schoenen op
Welja, als we dan toch losgaan met kasten, bouwen we er ook een voor de schoenen. Wij hebben een kast van de Ikea omgetoverd tot een grote schoenenkast waar wel 40 paar in passen. En dan nog kunnen we wel een extra kast gebruiken.
bijkeuken 4
Laat geen rommel slingeren
Last but not least: ruim alle rommel op. Jassen horen bij ons netjes achter een deur en we hebben genoeg ruimte om andere dingen op te bergen. Denk aan wasmiddel, schoonmaakmiddel en de strijkplank. Nu de bijkeuken enorm is opgeknapt is het zonde om er een zooitje van te maken. Wij komen liever iedere dag fijn thuis is in een opgeruimd huis!

before after

Voor en na