Zo ga je om met een lastig familielid

Bijna iedereen heeft wel een persoon met wie het minder goed klikt in de familie. Iemand bij wie het nooit vanzelf gaat. Wat je ook probeert, met dit familielid botert het niet maar familie blijft familie en die kies je niet zelf uit. Uiteindelijk vind je wel een manier om met ingewikkelde familieleden om te gaan.

Uiteraard is het afhankelijk van hoe dichtbij deze persoon staat. Bij een verre neef zeg ik: lekker laten varen. Met ouders, broers of zussen is dat toch een ander verhaal. Met hun wil je dat het werkt. Deze manieren zorgen ervoor dat je jullie relatie weer van de positieve kant kunt bekijken.

Accepteer elkaar en de situatie
Klinkt makkelijk, is het niet. Acceptatie moet namelijk van twee kanten kanten komen. Dus stel jij accepteert de nukkigheden van jouw familielid, dan moet hij of zij ook jou minpunten accepteren. Het is irritant als jij je best doet en de ander niet. Toch kan het zijn dat je juist moet accepteren dat de ander zich áltijd zal verzetten. Iemand die alleen maar aan zichzelf denkt kan nou nét het probleem zijn en hij of zij gaat nooit accepteren hoe een ander denkt of leeft.

Forceer iemand niet om te veranderen
Het is héél moeilijk om iemand te veranderen. Dit lukt niet. Punt. Dus doe vooral geen moeite, dit is allemaal verspilde energie. Pas als iemand zelf openstaat voor verandering kun jij hem of haar helpen, maar de grootste verandering komt altijd vanuit iemand zelf.

Begin niet altijd over gevoelige onderwerpen
Je weet zelf ook hoe irritant het is als iemand steeds over de meest ingewikkelde dingen begint. Dan denk je: LAAT ME. Iedereen heeft een zwakke plek en het is niet de bedoeling om deze plek extra te porren. Dus als jij weet dat iemand bewust vrijgezel is, dan is het knap lullig om steeds te vragen of hij of zij al een relatie heeft.

Blijf niet hangen
Oud zeer blijft pijnlijk maar iedereen kan veranderen en situaties veranderen. Focus je op het nu en haal geen oude koeien uit de sloot. Dit zorgt alleen maar voor ellende… het verleden is geweest en daar kun je nu niks aan veranderen.

Verlies jezelf niet in een relatie
Zuigt een relatie je helemaal leeg? Dan is het verstandig om afstand te nemen. Met mensen die alleen maar energie zuigen, houd niemand het lang vol. It makes things worse. Neem af en toe afstand, een adempauze en zet je eigen gemoedstoestand op nummer één.

Lees ook: Dit zegt de theorie van ‘De Fontein’ over de plek in je familie.