Zie je! Uitslapen in het weekend is wél goed voor je

Als je een nachtbraker bent, is de kans groot dat je door de week slaap tekort komt. Op vrijdag ben je helemaal uitgeput en dan wil je écht niet horen dat uitslapen slecht is voor de gezondheid. Als we het onderzoek van de University of Arizona mogen geloven is de kans voor uitslapers groter op hart- en vaatziekten. Meeehh!!

Gelukkig kwam ons ook goed nieuws ter ore, namelijk dat het gat in de dag heus wel voordelen heeft. Dit heugelijke nieuws werd ons gebracht door onderzoekers uit Zuid Korea die de slaapgewoontes van 2.156 volwassenen vergeleken met hun BMI (body mass indexes). Het BMI is een manier om aan te duiden of jouw lichaamsgewicht oké is in verhouding is met jouw lengte. Heb je een te hoog BMI dan heb je meer kans op obesitas, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en hart en vaatziekten. We hebben het hier over een belangrijke maatstaaf.

Gemiddeld, hebben onderzoekers uitgezocht, dat volwassenen die door de week weinig slapen maar in het weekend even bijtanken een lager BMI (gemiddeld 22.8) hebben dan de groep die weinig slaapt maar ook in het weekend vroeg uit de veren is. Degene die door de week én in het weekend te weinig slapen hebben een BMI van 23.1.

Genoeg slaap zorgt ervoor dat het brein de stofwisseling efficiënt kan aansturen en dit is belangrijk. Als je door de week veel slaap tekort komt, kun je in het weekend een uurtje extra pakken om dit proces toch ongoing te houden. Als je uitslaapt heb je waarschijnlijk ook een betere nachtrust waardoor de aanmaak van het hongerhormoon niet verstoord wordt. Slechte slapers hebben vaker honger omdat de maag het hormoon ghreline aanmaakt. Dit geeft een seintje aan de hersenen dat er gegeten moet worden. Ondertussen scheiden de vetcellen ook nog eens minder van het verzadigingshormoon leptine uit, daardoor heb je minder snel het gevoel dat je vol zit. Al met al een zorgt weinig slaap voor veel honger. Dat kan een keer gebeuren maar als je permanent slecht slaapt ga je dat merken aan je BMI en je broekmaat. Uitgeruste mensen hebben ook meer energie om goed voor zichzelf te zorgen. Ze eten gezonder en bewegen meer.