Wise words: verwacht dat je nooit iets kunt verwachten

Verwachtingen sturen ons leven. We willen mindful leven maar zijn nog vaker bezig met wat er komen gaat. Iedereen leeft met verwachtingen en deze hebben een invloed op de realiteit. Probeer van verwachtingen een positieve tool te maken om makkelijker te leven.

Het hele leven is doordrenkt van verwachtingen, petieterige, alledaagse en immense. Het menselijk brein is een grote verwachtingsmachine zei filosoof Daniel Dennett hier eens over. Iedereen heeft verwachtingen nodig omzet leven te structureren, om te hopen en om te creëren. Verwachtingen helpen ons bij alledaagse dingen, de meest simpele dingen. Je verwacht mooi weer dus je kleed je zomers, je verwacht visite dus je maakt lekker eten, je verwacht kinderen dus je bereid je mentaal en lichamelijk voor. In feite zijn dit goede en realistische verwachtingen. Fijn om te weten wat er gaat gebeuren. Verwachtingen geven zekerheid aan het leven en willen we niet allemaal een beetje houvast? De meeste mensen vinden het fijn om controle te hebben maar wat als dit too much wordt?

Wie teveel verwacht wordt teleurgesteld
Wat je verwacht zal niet altijd gebeuren en dit kan frustratie en teleurstelling opleveren. Mensen met hoge verwachtingen van anderen of van zichzelf leven over het algemeen minder gelukkig. Gekleurde verwachtingen zoals mijn moeder zal het wel niks vinden, of mijn vriendinnen zullen mij wel raar vinden of ik zal vast ziek worden op vakantie zijn nergens goed voor. Deze verwachtingen sluipen erin en vormen jouw beeld van hoe de wereld in elkaar steekt. Daar pas je je gedrag erop aan. Als dingen dan anders gaan dan verwacht, raak je van slag. Je geeft de wereld de schuld van dingen die in jouw leven niet gaan zoals je het voor ogen had. Een ander doet het allemaal verkeerd in jouw ogen maar de realiteit is: jouw verwachtingen zijn verkeerd.

Als je verwachtingen loslaat zul je lichter lichter leven
Dingen gaan niet altijd zoals jij het wilt. Met jouw verwachtingen dwing je iemand anders om te kiezen: eraan voldoen of niet. Als iemand niet aan jouw verwachtingen voldoet, is dit een tegenvaller. Dit zorgt voor spanning… denk maar aan: je man is wéér niet op tijd thuis, je vriendin gaat nóóit met jou op vakantie, je moeder moet alles voor je betalen, je wilt een moeilijke studie terwijl het echt niet lukt. Dit soort dingen slaan helemaal nergens op. Niet iedereen danst naar jouw pijpen. Andersom is het net zo… jij moet ook niet naar de verwachtingen van iemand anders leven – goh wat zullen ze wel niet denken als ik deze jurk uit de kast trek? Of ik moet iedere dag overwerken anders vinden ze mijn een nietsnut.

Stel dat je nooit meer iets verwacht dan wordt je ook niet teleurgesteld. Dan zie je alles wat er gebeurt zoals het is en niet door de gekleurde bril van je verwachtingen. Als je niets meer verwacht is het leven leuker en kun je beter met tegenslagen omgaan. Laat verwachtingen los! Laat een ander vrij en relaties worden alleen maar hechter. Zonder verwachtingen is alles mogelijk en leef je vrijer. Dingen gaan altijd anders dan je in gedachten had, dus waarom niet meteen loslaten?