De wintermaanden: keer naar binnen

De winter is een tijd van introspectie en reflectie. In het Boeddhisme worden de wintermaanden niet voor niets gerelateerd aan de vrouwelijke yin energie. Ik vind het een fijne periode, knus, warm en vooral kalm. De wintermaanden zijn nodig om de overheersende yang energie die in de zomer piekt weer in balans te brengen. Waar we in de zomermaanden floreren en naar buiten gekeerd zijn, is het nu tijd om voor jezelf te zorgen. Om naar binnen te keren.

Tijdens de wintermaanden is het eenvoudiger om innerlijke rust te creëren. Het einde van het jaar nadert en het is tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar. Wat waren de meest bijzondere momenten? En welke verliezen heb je geleden? Hoe ga je om met verdriet? En met liefde? Uiteindelijk draait het allemaal om één ding: ben je tevree met jezelf. Ben je gelukkig. Daarvoor leven we allemaal: geluk. Hoe klein of groot dit geluk ook mag zijn.

Volg je eigen pad
Iedereen heeft een pad. Blijf dit pad volgen, ongeacht de obstakels die je onderweg tegenkomt. Soms lijkt het alsof iemand anders een veel eenvoudiger pad bewandeld. Of een mooiere weg… dit wil jij misschien ook maar blijf vooral je eigen weg volgen anders verdwaal je. In de tijd van Social Media worden we constant afgeleid door de daginvulling van anderen. Heb jij daar iets aan? Nee. Jij bepaald jouw ritme, jouw daginvulling… jouw pad.

Deel je krachten, niet je zwaktes
Inspireer anderen in plaats van energie bij ze vandaan te trekken. Alles is energie. Probeer positiviteit uit te stralen en dit te delen! Natuurlijk mag je af en toe klagen en je hart luchten als dingen tegenzitten, alleen besef je wel dat dit een keer klaar moet zijn. Voorkom dat je een bron van negativiteit wordt. Een blok aan iemands been. Het is oké om somber te zijn

Bewust denken
Soms verlies je de regie over je leven. Je gedachten gaan alle kanten op en je weet niet wat je ermee moet. Hierdoor wordt je onrustig, prikkelbaar en misschien zelfs wel depressief. Je gedachten maken je gedrag en als het stemmetje in je hoofd altijd negatief is, dan voel jij je ook zo. Probeer je gedachten te ordenen, schrijf ze op en neem de regie over je leven. Laat je niet gek maken door je eigen hersenspinsels die een loopje met je nemen. Het helpt om dingen letterlijk en figuurlijk op papier te zetten. Wat wil je? Waar sta je nu? Wat heb je nodig? Misschien blijkt dat je te veel wilt of dat je eigenlijk toch best wel tevreden bent. Hoe dan ook: jij bent de enige die voor verandering kan zorgen.

Take care of your body
Warme kruidenthee, voeding-supplementen, een warm bad, yoga, een wandeling of massage. Zorg goed voor jezelf. Geef je zintuigen prikkel door geuren, kleuren en smaken. Wierook kan echt helpen om negatieve energie te zuiveren. En van lavendelolie in bad ontspan je. Neem tijd om echt voor jezelf te zorgen… op welke manier dan ook.

Ruim op, ruim op
De winter is ook de perfecte periode om op te ruimen. Verlos je van dingen die je in de weg staan: letterlijk en figuurlijk. Die stapel stoffige truien? Weg ermee! Net als die stoffige vriendinnen waar je geen energie meer van krijgt. Omring je met mooie dingen en mensen die je inspireren!