Wetenschappelijk bewezen: mannen hebben een mannenavond nodig

‘Gaat ‘ie weer’, denk je zuchtend als hij met zijn maten de hort op gaat. Vaste prik, iedere week, duikt hij met zijn vrienden de kroeg in. Logisch zeggen wetenschappers, want mannen moeten tijd met elkaar doorbrengen om te ontstressen.

Voor vrouwen is het minder gezellig om alleen op de bank neer te ploffen maar bekijk het eens anders: je kunt ook me-time inlassen als hij met zijn vrienden gaat stappen. De volgende dag krijg je er een relaxtere man voor terug. Duits onderzoek heeft namelijk bewezen dat mannelijke bonding van groot belang is om stress te verminderen. Als mannen tijd met elkaar doorbrengen voelen ze zich veiliger, relaxter en ze leven langer. Althans, dat zegt de studie van de Universiteit van Göttingen. Een kanttekening: deze studie is niet uitgevoerd onder mannen maar onder berberapen, een soort dat mensachtig sociaal gedrag vertoont.

Mannen en apen
Uit het onderzoek bleek dat apen minder angst vertonen als ze met andere mannentjes op pad waren. Wanneer de apen met familie omringt zijn, voelen ze zich verantwoordelijk en daardoor hebben ze meer stress. Bij mannen kunnen ze zichzelf even laten gaan, hoeven ze niet op te letten en daardoor ontspannen. Onderzoeker Christopher Young zegt dat mannelijke berberapen vriendschappen sluiten die veel lijken op die van de mens. Het zijn sociale wezens en daarom kun je mannen met apen vergelijken. Al zullen mannen liever een biertje drinken dan vlooien uit andermans vacht plukken, de tijd die je met elkaar doorbrengt is belangrijk! Je wordt er een beter mens van.