We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg goed voor jezelf!

Veel vrouwen roepen om de haverklap: ‘ik heb nooit eens tijd voor mezelf’. True: we zorgen vooral voor anderen, dat zit in onze aard. Tijd aan jezelf spenderen wordt als pure luxe beschouwd. En bovendien , wie heeft daar in alle hectiek van de dag nog tijd voor? Ondanks alle goede bedoelingen moet je toch maar eens stoppen met rennen voor een ander. Want voor jezelf zorgen is heilig!

Niet om de minste rede omdat je dan schoon schip kunt maken met alle chaos in je leven- of in je hoofd. Vergelijk jezelf maar eens met een boom. Als jouw wortels niet meer groeien door blokkades, zullen de bladeren ook nooit groen zijn. Hierdoor blijf je vast zitten in een bepaald patroon, een patroon waar niemand blij van wordt. Op een gegeven moment verlies je al je bladeren en heb je nergens kracht meer voor.

Maak ruimte in je leven, zo kun je doen wat je écht wilt.

Een ander helpen zit er dan helemaal niet meer in. Je hebt nergens zin in en kijkt overal als een berg tegenop. Zo moet het dus niet.

Hoe zorg je dan goed voor jezelf? En heeft dit zin? Jazeker heeft dit zin! Zodra jij goed voor jezelf zorgt en dingen doet die jij zelf écht wilt, straal je dit uit. Je voelt je gelukkiger. Daarnaast is het goed voor onze ontwikkeling om leuke dingen te doen. Zonder doel. Kijk maar eens wat we in onze kindertijd allemaal hebben geleerd. Toen hadden we nog geen zorgen en deden we dingen puur voor ons plezier.

Dingen voor je plezier doen lukt niet meer. Gebrek aan tijd en geld zijn de meest genoemde excuses. Tijd kun je maken, en niet alle ontspanning hoeft geld te kosten. Een wandeling door het bos, uren badderen of uitslapen zijn gratis. Daarbij ben je duurder uit als je geestelijk in de put zit waardoor je niet meer kunt werken.

Doe-het-zelf therapie voor als echt alles tegenzit.

Het mag geen uitzondering zijn dat jij een moment voor jezelf pakt. In stressvolle tijden zal dit lastig zijn, maar doe het! Geef jezelf een manicure, kook gezond – je bent wat je eet – en ga eropuit met je liefste vrienden om daarna heerlijk vroeg in bed te duiken.