Wat is het beste?

Je bent de master van je eigen leven. We hebben geleerd om het beste uit jezelf te halen. Om álles uit het leven te halen. Om perfect te zijn. Om alles te krijgen wat je wilt.

Dit noem je ook wel materialisme terwijl je voorbij gaat aan wat je écht wilt. We willen voldoen aan bepaalde verwachtingen maar hoe kan dit opgelegde ideaalbeeld nu het beste voor jou zijn? Weet iemand anders hoe jouw perfecte leven eruit ziet? Natuurlijk wil je geld. Je wil er goed uit zien… een liefhebbende partner hebben om het leven mee te delen, een gezin en een toffe job waarbij het voelt alsof je nooit werkt. Maar to be honest is dit best veel gevraagd. We hechten veel waarde aan bepaalde doelen die we moeten bereiken maar is dit wel het hoogste goed? En waarom zijn we zo hard voor onszelf als je niet aan dit ideaalbeeld voldoet?

Bovengenoemde overtuigingen zijn allemaal eisen waaraan je moet voldoen om zelfstandig te leven en om het leven onder controle te hebben. Tenminste we denken dat we alles onder controle hebben als het bovenstaande allemaal lukt. We visualiseren een leven waar we in geloven, doelen die we graag willen bereiken en we werken keihard om het te bereiken. Maar weten we eigenlijk wel waar we écht gelukkig van worden? Is het zeker dat meer geld, de juiste partner en een goede baan goed voor je zijn? Weet je zeker dat datgene wat je op dit moment mist het verloren puzzelstukje is waardoor jouw leven opeens compleet is?

Soms is loslaten en relativeren een grotere kunst dan het nastreven van doelen. Want je vindt kwaad in al het goede en goedheid in het kwaad. Je vind zwakte in sterkte en sterkte in zwakte. Je vindt ziekte in gezondheid en gezondheid in ziekte. Je vind rijkdom in armoede en armoede in rijkdom. Het een sluit het ander niet uit, niks is zeker en alles is mogelijk. Mindfulness leert je om in het ‘nu’ te leven en om al het uiterlijk vertoon los te laten. We moeten leren om de gedachte dat we niet compleet zijn loslaten. Wat is compleet? Wanneer ben je goed genoeg? Geloof mij… er blijft altijd wel iets te wensen over. Voor iedereen… Probeer de dag te nemen zoals ‘ie komt. Sluit je ogen, adem in en uit en vindt stilte in de onrust. Zelfs als je alles hebt, kun je alles kwijtraken. Liefde. Geld. Status. Verdrietig maar het doet je wel beseffen dat je eigenlijk niks nodig moet hebben om gelukkig te zijn. It’s just you. Wie er ook naast je staat, wat je ook doet… niks is zeker en al helemaal niet het beste ooit. Jij bent het beste als je maar gelukkig bent. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Geluk kun je delen en daar wordt iedereen beter van.