Wat als je vindt dat al je vrienden meer succes hebben in het leven

We bereiken allemaal een leeftijd waarop iedereen om je heen gaat trouwen, kinderen krijgt, een huis koopt, een carrière heeft waar je u tegen zegt of in ieder geval een man of vrouw aan de haak heeft geslagen. Jij niet. En ook al vind je het nog zo leuk, de gelukkige kiekjes van bruiloften en een schattige kroost waar je op Social Media mee geconfronteerd wordt, kunnen ook voor jaloerse gevoelens zorgen.

Je probeert oprecht blij te zijn, maar je kunt het eerder onoprechte blijdschap noemen. Het is knap lastig om te doen alsof je blij bent voor je vrienden, wanneer je je eerder verdrietig of jaloers voelt. Deze gevoelens zorgen voor onrust in het leven. Alsof je faalt. Terwijl je niet faalt. Het punt is: in deze situaties moet je jezelf niet vergelijken met een ander. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, het zit in de natuur om jezelf met iemand anders te vergelijken. We doen het om onze eigenwaarde te verbeteren, om vooruit te komen. Iedereen heeft zich wel eens afgevraagd: zou ik niet gelukkiger zijn als ik in zijn of haar schoenen zou staan? Als ik net zo succesvol zou zijn? En dat is het nou net, als dit de manier is waarop je jouw zelfwaarde bepaald, win je nooit.

Zo kun je jaloers zijn op de carrière van vriendinnen. Het lijkt alsof die van je vriendinnen namelijk stukken beter is dan die van jou. Zij hebben talent, ontplooien zichzelf en verdienen er ook nog goed geld mee. Terwijl naar de succesverhalen luistert denk je: hun wel. Stilletjes vergelijk je jouw situatie met die van hen en ben je bang dat je nooit dezelfde successen zult behalen. Herkenbaar? Veel vrouwen hebben dit gevoel ooit gehad. Iedereen is op zoek naar een bepaalde status en er is áltijd wel iemand in je buurt waarvan je denkt: die doet het beter. Je gaat jezelf afvragen: ben ik net zo gelukkig als hen? Net zo succesvol?

Als deze vragen door je hoofd spoken, helpt het om een eerlijke blik op je eigen leven te werpen. Vaak vergelijken we de dalen in ons eigen leven met de pieken in die van andermans leven. Dit is geen eerlijke vergelijking en dit zal het ook nooit zijn.

Niemand is voorbestemd om precies hetzelfde pad te bewandelen en daarom krijgt iedereen te maken met andere struggles én andere successen. We zijn allemaal uniek en niet gemaakt om exact hetzelfde te doen. Geen enkel mens is hier om dezelfde doelen op dezelfde momenten te behalen, we leven om liefde te verspreiden, dit is het meest kostbare en persoonlijke bezit wat je met de wereld kunt delen.

Herken deze liefde in jouw leven, daarvan krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen. Het zijn de échte dingen die ertoe doen en daar heb je geen status voor nodig.

Lees ook: mensen met een zacht karakter zijn ongelofelijk belangrijk.