In de war door alle probiotica? Zo kies je de juiste

Het lijkt alsof alle wegen naar jouw darmen leiden als we het over gezondheid hebben. Stress, huidproblemen of chronische ziekten. Steeds vaker wordt er een verband gelegd met de darmflora. Die moet goed zijn en zo komen we bij probiotica terecht. Het heilige goed als we het over welgestelde darmen hebben.

Probiotica zijn levende microbiologische voeding supplementen. Ze bevatten vaak meerdere bacteriestammen die het microbiële evenwicht in de darmen herstellen. Het schakelt foute bacteriën en schimmels uit. Zeker na een antibiotica kuur kan probiotica de balans in jouw darmen weer herstellen. Dit kun je doen door probiotische voedingsmiddelen te consumeren zoals: kimchi, kefir, yoghurt, appelazijn of zuurkool. Is dit niks voor jou? Dan zijn supplementen een optie. Als je voor deze laatste optie kiest, is het belangrijk om een goed merk te kiezen anders breng je water naar de zee.

De belangrijkste probiotische stammen
Er zijn maar een paar probiotische stammen die al tientallen jaren bestaan en waarvan de werking bewezen is. Dit zijn LGG (lactobacillus rhamnosus GG, RC-14 (Lactobacillus Reuteri RC-14), GR-1, (Lactobacillus rhamnosus GR-1), LA-5 (Lactobacillus acidophilus LA-5) en BB-12 (Bifidobacterium lactis BB-12).

Even over de hulpstoffen
Niet alle hulpstoffen zijn slecht. Supplementen hebben deze nodig om hun werking goed te kunnen doen. Cellulose (dit zijn vezels die het lichaam weer onverteerd verlaten) en inuline (een vulmiddel gemaakt van planten zoals de Artisjok en Asperges) kunnen geen kwaad. Zoetstoffen om het middel een smaakje te geven zijn onnodig en moet je vermijden indien het kan. Je herkent ze onder de noemer: sucrose of glucose-fructosestroop. Check altijd de hulpmiddelen een een supplement als je van plan bent om het voor een langere periode te gaan slikken.

De hoeveelheid
Wil je iets aan de probiotica kuur hebben? Dan moet je de juiste hoeveelheid slikken. Koop een probiotica supplement met 10 tot 30 verschillende stammen die ongeveer 15 tot 100 biljoen bacteriën van dezelfde stam bevatten. Dit noem je ook wel een multi-strain probiotica.

Werkt probiotica altijd?
Niemand is hetzelfde en probiotica werkt bij niemand hetzelfde. Je kunt niemand met elkaar vergelijken en er zijn verschillende dingen die de werking van probiotica beïnvloeden. Ten eerste: het soort probiotica, ten tweede: jouw darmen en ten derde: de juiste dosering. Soms kan het zijn dat een bepaald supplement bij jou niet aanslaat. Dit merk je vanzelf als je enige tijd consequent de goede dosering inneemt. Als er niks verandert, kun je maar beter overgaan op een ander merk. Check ook of de fabrikant op de verpakking heeft staan of de desbetreffende probiotica ook écht in de darmen beland (en dus tegen maagzuur bestand is), daar hebben ze iets voor gevonden en als ze dit toepassen, delen ze die informatie écht wel.