Wanneer drink je té veel alcohol?

Iedereen houdt wel van een alcoholische versnapering. Niks mis mee, op z’n tijd. Wij spugen zelf ook niet in een glas wijn. Maar hoe zit het met die geruchten dat alcohol helemaal niet slecht voor je is? Hebben we baat bij een glas rode wijn? Wij weten wel: matigen is belangrijk. Net als het alcohol gebruik afstemmen op jouw persoonlijke gezondheid. Want voor sommige mensen is een glas per week al heel erg slecht.

Is rode wijn goed voor je?
Er zijn veel studies gedaan naar het drinken van alcohol en de invloed hiervan op je gezondheid. Uit deze onderzoeken is meerdere malen gebleken dat gematigde drinkers – van rode wijn – minder kans hebben op diabetisch, beroertes of een hartaanval. Rode wijn is goed voor je omdat het druiven, en dus natuurlijke phenolen, polyphenolen, en antioxidanten bevat. Voor vrouwen schijnt een glas per dag voordelig te zijn, mannen mogen er twee.

Kan gematigd drinken dan helemaal geen kwaad?
Wie zal het zeggen. Misschien leven gematigde drinkers wel gezonder en dat heeft een grote invloed op de resultaten van welk onderzoek dan ook. Wie weet eten ze gezond, sporten ze veel of hebben minder stress.

4 tips om gezond te blijven op sociale gelegenheden

Teveel drinken is slecht, punt.
Een ding is duidelijk: teveel drinken is slecht. Stevige drinkers hebben meer kans op levercirrose, hartziektes, beroertes, sommige vormen van kanker, hersenschade en gewichtstoename. Daarbij vinden veel drinkers het heerlijk om met een wijntje een sigaret te roken. Dubbel zo slecht.

Hoe zat dat nou met wijn en afvallen?

Uiterlijke gevolgen
Overmatig drankgebruik is niet alleen slecht voor de binnenkant, maar ook de buitenkant krijgt een flinke optater. Alcohol zorgt voor uitdroging en wie uitgedroogd is maakt minder collageen aan. Collageen zorgt weer voor de elasticiteit van de huid, en als deze verdwijnt krijg je sneller rimpels. Als je veel drinkt verwijden ook je bloedvaten. Dit is met name rondom de neus en bij de wangen zichtbaar. Je ziet dan – vooral bij mannen – gesprongen rode haarvaatjes (couperose). Eerder hadden we het al over gewichtstoename. Dit is niet alleen ongezond, je zit daar gewoon niet op te wachten. Een glas alcohol bevat flink wat calorieën en helpt je dus zeker niet om op een gezond gewicht te blijven. Ook de snack attacks na drankgebruik – iedereen heeft ze! – zijn slecht voor de lijn. Als je niet drinkt is de kans veel minder groot dat jij ’s nachts die gure shoarmatent in duikt.

Drinken mag, maar wij zijn ons al te best bewust van de gevolgen. Af en toe een wijntje vinden we heerlijk maar ‘doorzuipen’ doen wij liever met water.