Wanneer je daten ziet als fastfood blijf je altijd hongerig en wil je meer

In de tijd voordat ik mijn man leerde kende bestond Tinder al. Ik was vrijgezel, woonde in Amsterdam en was nieuwsgierig. Zodoende swipete ik heel wat af maar het is nooit écht van een Tinder date gekomen. Waarschijnlijk vond ik het té eng om in real life met een shirtless hunk af te spreken. Via vriendinnen hoorde ik ook de meest gruwelijke verhalen dus ik stak mijn energie liever in mannen die ik spontaan ontmoette. Een van die mannen had ik toevallig wel eens op Tinder gespot. Knappe, gespierde vent. Beetje vol van zichzelf… en hij loog niet over zijn lijst met scharrels. Als ik de beste man mocht geloven had hij er een stuk of honderd gehad. Of had ‘ie ze nog steeds? Elke avond een ander schatje want je hebt toch ook niet elke avond zin in McDonalds?

Online daten is voor sommige mensen een oneindige tool om zichzelf te voeden. Net als bij Thuisbezorgd bestel je regelmatig wat anders. Thuis is de voorraadkast toch ook nooit leeg? Zo moet je online ook een aantal opties hebben. Stel je voor dat er een maaltijd toch niet zo lekker blijkt te smaken, dan heb je altijd een lekkere snack achter de hand.

Zie het maar zo: het is dinsdagavond, je komt thuis na een lange dag werken en de bank roept. Je bent aan het uitvogelen wat je vanavond gaat eten en waarschijnlijk wordt het iets gezonds na het weekend. Maar ach… pizza klinkt aantrekkelijker, makkelijker… minder werk om te maken. Dus laat je de groenten zitten en kies je voor de minder gezonde en snelle variant. Dit is precies hoe de meeste mensen proberen om de ware te vinden: met weinig moeite.

We bestellen dates op dezelfde manier waarop we eten bestellen en nemen niet snel de tijd voor ingewikkelde recepten. Het punt is: om iemand écht te leren kennen, moet je het receptenboek openslaan en de hele ingrediëntenlijst afwerken. Investeren in liefde kost tijd en als je zonder moeite de mannen of vrouwen weg swiped komt er niks op je bordje terecht waardoor je je voldaan voelt. Een snelle hap is zo geregeld maar het kost meer tijd om een gezonde man – eh maaltijd aan de haak te slaan.

Ik zie het om me heen gebeuren: de kieskeurigheid van mensen overtreft alles! Dit komt omdat je binnen een straal van vijf kilometer precies kunt vinden waar je op dat moment zin in hebt. Een burger met groenten? Vegetarisch? Groot of klein? Een man met lang haar, kort haar… gitaarspelend of intellectueel. Verschillende opties passeren de revue en we kunnen oneindig veel kiezen. Deze overload aan keuzes waarbij mensen van vlees en bloed gefilterd worden op naam, een stuk of wat foto’s en één enkele zin is gevaarlijk omdat het kan leiden tot een serieuze shift van kwantiteit boven kwaliteit.

Online daten heeft een oneindige zee van singles gecreëerd waarbij de opties eindeloos zijn. Zo zijn de hedendaagse dating tools ook bedacht: als gokmachines waarbij je er steeds opnieuw geld in wilt gooien, het werkt verslavend en je blijft spelen. En de belangrijkste beslissing in het leven blijf je uitstellen: wie is je toekomstige levenspartner?

We bestellen liefde in enkele seconden, zijn daar voor even tevreden mee maar we vragen ons niet af of het goed voelt op de lange termijn. Het is super easy om veilig vanaf de bank opties te bekijken maar in principe weet je niks over de andere persoon. Probeer tijd te investeren in mensen om je heen, mensen die je ontmoet, zelfs als deze ontmoeting online plaats heeft gevonden. Date nooit met meerdere personen tegelijkertijd, dan geef je een duurzame relatie al geen kans.