Wandelen blijkt beter dan fietsen

Laatst las ik in het Parool een artikel over het feit dat steeds meer mensen in de stad met de benenwagen naar het werk gaan. Wandelen wordt regelmatig verkozen boven fietsen en dat herken ik meteen. Fietsen in de stad is namelijk NIET TE DOEN! Chaos. Ellende. Als je fiets er ’s ochtends nog staat en geen gebreken heeft, begint de struggle.

Er zijn plekken in Amsterdam die zó druk zijn dat je sneller bent als je loopt. Al fietsend moet je constant op je hoede zijn voor trams, auto’s en andere fietsers die door rood rijden en voetgangers die zonder pardon de weg passeren. Dit zorgt voor stress maar nog erger: ook een ongeluk zit in een klein hoekje. Vanochtend nog werd er een dame voor mij afgesneden door een dikke BMW en ze kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Met open knieën vervolgde ze haar weg naar kantoor en dan had ze nóg geluk. Voor hetzelfde geldt wordt je met de ambulance geëscorteerd. De BMW was namelijk allang gevlogen…

De infrastructuur in Amsterdam kan de drukte niet aan. Vooral in het centrum zijn de smalle fietspaden niet voldoende voor de massa’s mensen – met ochtendhumeur – die in een rap tempo van hot naar her trappen. Iedereen heeft haast en een kort lontje. Schreeuwende mannen uit busjes denken dat ze het toch al zo smalle fietspad mogen gebruiken en als je niet snel aan de kant gaat wordt je afgesneden. Fietsen in Amsterdam wordt door mij meer dan eens vergeleken met een helse rit en dat terwijl fietsen in m’n bloed zit. Ik houd ervan. Met de wind door je haren flink doortrappen, daar is niks mis mee. Maar wel in de stad en daarom wandel ik liever.

Wandelen is goed voor je brein
Een wandeling wordt gezien als een minder intensieve workout dan een rit op de fiets. Toch hebben je hersenen meer baat bij een wandeling. Niet alleen is wandelen stukken rustgevender en soms zelfs meditatief, het heeft nog een voordeel namelijk: bij iedere stap krijgt je slagader een boost waardoor het bloed sneller naar je hersenen stroomt. Iedereen snapt dat een goede bloedsomloop naar de hersenen belangrijk is om je geheugen goed te houden. Zelfs het risico op een beroerte wordt minder. Pak daarom iets minder vaak de fiets en ga lopen.