Waarom slapen hotelbedden toch zo goddelijk?

Als je wel eens in een goed hotel hebt geslapen, weet je hoe zalig het is om wakker te worden in een gigantisch groot hotelbed. Knisperende lakens, fluffy kussens en precies de juiste stevigheid. Ik kan je vertellen: mijn bed thuis was er niks bij! Ik wil dus een hotelbed, maar dan thuis. Hoe regel ik dit?Laatst sliep ik in Boutique hotel Central Park in Voorburg en daar stond weer zo’n bed. Van Hästens om precies te zijn. Groot, zacht maar niet té zacht en fijn beddengoed waar je in weg kunt kruipen.

Je snapt: het liefst bestel ik op die momenten roomservice om vervolgens de hele avond series in bed te kijken of een goed boek te lezen en wakker te worden als de beste versie van mezelf. Unieke bedden die ervoor zorgen dat ik liever op de hotelkamer blijf maar die van Hästens, die doen ’t em! Logisch als je bedenkt dat deze bedden met de hand gemaakt worden, er 320 werk in zit waarbij er enkel natuurlijke materialen worden gebruikt. Dit laatste vind ik een must als je je bedenkt dat je op z’n minst een derde deel van je leven slapend doorbrengt.

hotel central park

Royal Suite Hotel Central Park

Natuurlijke materialen
Wist je bijvoorbeeld dat er in veel matrassen brandvertragers zitten? Brandvertragende stoffen zorgen ervoor dat vuur vermindert of zich in ieder geval niet snel verspreid. Voor de veiligheid worden er dus synthetische materialen als PBDE’s (polybroomdifenylether) en PCB’s (polychloorbifenyl) aan matrassen toegevoegd maar dit zijn wél chemicaliën die ook in het bloed terug te vinden zijn. Zonde want natuurlijke materialen zoals wol werken ook brandvertragend en hebben geen bijwerkingen zoals de chemische stoffen dat wel hebben.

Wist je dat kussens ook belangrijk zijn?
Vroeger dacht ik niet echt na over de stevigheid en vorm van een kussen. Ik dacht: als het maar lekker ligt toch? Nope. Kussens bepalen je slaappositie en zorgen voor de juiste lichaamshouding. Ze bieden ondersteuning om de nek, schouders en ruggengraat op één lijn te houden. Drie keer raden als dit niet gebeurt: dan krijg je klachten. Je brengt toch al gauw zo’n zeven tot acht uur per nacht in slaaphouding door dus die ondersteuning is enorm belangrijk. Een zwaardere persoon heeft een steviger kussen nodig voor mensen die wat minder wegen. Wist ik niet! Je kunt zelfs een kussen tussen of onder je knieën plaatsen voor extra ondersteuning waardoor je beter slaapt. Hästens heeft bijvoorbeeld verschillende kussens voor verschillende mensen en daarvoor gebruiken ze alleen maar ethisch dons.

Ventileer terwijl je slaapt
Gedurende de nacht wil je het niet te warm maar ook niet te koud hebben. Kies daarom voor een dekbed dat bij je past… Hästens heeft dekbedden van zuivere dons met een eigen ingebouwd ventilatiesysteem waardoor het dekbed ademt. Onder natuurlijke materialen zweet je minder snel dan onder synthetische materialen. Als je toch zweet onder bijvoorbeeld een donsdeken, dan kan het zijn dat de temperatuur in de kamer te hoog is (je slaapt het beste tussen 14–18 °C) en let op dat er niet toch stiekem lijm is gebruikt als coating voor het dekbed.