Waarom onuitgesproken verwachtingen leiden tot teleurstelling

Iedereen kent het gevoel van teleurstelling. Waarschijnlijk zijn we 2020 begonnen met uitgesproken of onuitgesproken verwachtingen. Nog waarschijnlijker is dat veel van deze verwachtingen niet uitgekomen zijn. Om maar wat te noemen:

De verwachting om vrienden of familie vaker op te zoeken;
De verwachting om een mooie reis te maken;
De verwachting om ein-de-lijk een bedrijf te starten;
Of om te trouwen;

De verwachting om te starten met een medische behandeling;
De verwachting om promotie te krijgen
Of om van baan te wisselen.

Verwachtingen die je niet altijd uitspreekt maar die wel degelijk in jouw hoofd rondspoken.

Je realiseerde je niet dat je je verheugde op een bruiloft van vrienden waar je nu niet bij kon zijn.
Of dat je huisgenoot het vuilnis buiten heeft gezet.
Je had misschien verwacht dat je zomaar zwanger zou worden.
En dat je het op je werk wel naar je zin zou hebben.
Je verwacht ook dat mensen wel snappen dat je het druk hebt.
Of dat die salarisverhoging vanzelf komt.
Je verwacht ook dat je vriendinnen je verjaardag niet vergeten.
En dat ze er voor je zijn wanneer je het moeilijk hebt.

Verwachtingen zijn er altijd en worden bepaald door ervaringen, communicatie, culturele normen en waarden en cognitieve processen. We zijn niet gek omdat we verwachtingen hebben, het is hartstikke normaal. Onuitgesproken verwachtingen, echter, laten ons vaak teleurgesteld achter omdat we niet realiseren dat ze er zijn totdat we niet krijgen waar we op hoopten.

Onuitgesproken verwachtingen zijn een stille dief omdat ze, als je niet uitkijkt, je plezier stelen. Voordat je het weet speelt je innerlijke criticus met je gedachten en ga je twijfelen over je identiteit. Bijvoorbeeld, na een teleurstelling, zijn woorden zoals “niet goed genoeg”, “beter”, “falen” en “je had dit moeten doen” on top of mind. Hierdoor voel je je teleurgesteld en down. Verwachtingen die je niet uitspreekt laten je achter met onvervulde behoeften.

Misschien ben je op zoek naar iets wat eigenlijk niet zo realistisch is? Verwachtingen hebben ook iets abstracts, zéker als er een tweede persoon in de verwachting voorkomt. Het is namelijk moeilijk om jouw verwachtingen precies overeen te laten komen met die van een ander. Zéker als ze onuitgesproken blijven. Daarom moeten we leren om te herstellen van een teleurstelling en deze met een korreltje zout te nemen. Verwachtingen kun je managen, ze zorgen ervoor dat je blijft vernieuwen maar vooral blijft hopen. Wat zou de wereld zijn zonder verwachtingen? Verwachtingen voor verandering.