Waarom ik de morning-afterpil verkies boven de pil

Ik ben al jaren pilvrij. Na problemen met mijn gezondheid heb ik ervoor gekozen om geen kunstmatige hormonen dagelijks in mijn lijf te stoppen. Daarom heb ik ook geen spiraal of prikpil want tja, hormonen hé. Best tricky, want zwanger worden, daar was ik ook nog niet aan toe!

Geen seks is ook geen optie. Inmiddels ben ik getrouwd en we zijn niet kuis gebleven tot het huwelijk. En ja. Wat doe je dan? Werd mij regelmatig gevraagd door vriendinnen die ook steeds minder zin hadden in een dagelijkse portie hormonen. Kunstmatige hormonen die échte hormonale klachten maskeren en de hormoonhuishouding bij sommige vrouwen flink in de war schoppen.

Geen abortus
Dat ik niet zwanger wilde worden, betekende niet dat ik voor een abortus zou kiezen mocht het per ongeluk toch zo ver komen. Als je een fijne relatie hebt en het leven is aardig op de rit, voelt het niet goed om een ongeboren kindje weg te laten halen. Want stel dat het over een aantal jaar ineens niet meer lukt om zwanger te worden? Dan heb je eeuwig spijt. Dus wanneer we onverhoopt het idee hadden dat er toch iets mis was gegaan met de anticonceptie, ging ik zo snel mogelijk naar de drogist voor een morning-afterpil van ellaOne.

De morning-afterpil
De morning-afterpil? Dat is toch slecht! Hoorde ik regelmatig van andere vrouwen in dezelfde situatie. Want er zijn veel vrouwen waarbij het condoom wel eens is gescheurd en eigenlijk kun je tijdens de hele cyclus zwanger worden. Er zijn geen veilige dagen om het onveilig te doen. Dus om op zulke momenten een zwangerschap of abortus te voorkomen is een morning-afterpil eigenlijk de enige juiste optie. Je haalt deze gewoon bij de drogist en voor mij voelt deze optie beter dan het hele jaar door de pil slikken. Ik heb liever één morning-afterpil waar ik niks van merk dan dagelijks een portie hormonen waardoor ik mezelf continu anders voelde. De morning-afterpil is namelijk geen hormoonbom en de bijwerkingen zijn nihil. In tegenstelling tot de pil heb ik na het slikken van de morning-afterpil nergens last van. Met ellaOne heb je minder kans op een ongewenste zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen. EllaOne werkt in tegenstelling tot andere morning-after pillen ook net voor de eisprong, dit zijn de twee meest vruchtbare dagen dus juist dan is het belangrijk dat een morning-afterpil zijn werk doet.

Wat doet de morning-afterpil?
Een morning-afterpil stelt de eisprong (ovulatie) uit en voorkomt hiermee een bevruchting van de eicel. Het is dus absoluut niet hetzelfde als een abortus en je wordt er niet onvruchtbaar van. Het is een prima optie voor vrouwen die niet het hele jaar beïnvloed willen worden door hormonen en die onverhoopt een ongelukje of onveilige seks hebben gehad. Als je oppast, hoef je heus niet zo vaak een morning-afterpil te nemen en ben je de rest van het jaar hormoonvrij met alle positieve gevolgen van dien! Let wel: de morning-afterpil kan niet als reguliere anticonceptiemethode worden gebruikt. Dus gebruik ‘m alleen na een ongelukje met een condoom of na onveilige seks. Dit laatste is overigens niet aan te raden want behalve zwangerschap kun je ook een soa krijgen. Doe altijd voorzichtig want op dit moment heeft nog 30% van alle vrouwen minimaal 1x per jaar onveilige seks en dat is riskant!