De vrouwelijke hormoonhuishouding verandert om de zeven jaar

Vrouwen hebben een ingewikkelde hormoonhuishouding die mede verantwoordelijk is voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. De Oosterse kijk op deze hormoonhuishouding is anders dan dat we dat in het Westen gewend zijn. Volgens mijn acupuncturist hebben vrouwen een ontwikkelingscyclus van ongeveer 7 jaar en daarna kan alles opeens weer helemaal anders worden.

Elke fase maak je langzame, organische ontwikkelingen door die samenhangen met je vruchtbaarheid.

Dit zijn de kenmerken per fase:

7 jaar
Nierenergie is volop aanwezig en het volwassen gebit krijgt vorm. Haren worden langer en dikker.

14 jaar
Tian Gui (de vrouwelijke essentie) rijpt en de menstruatie begint waardoor de vrouw vruchtbaar wordt.

21 jaar
De nierenergie versterkt, verstandskiezen komen door en de energie is volop aanwezig.

28 jaar
Deze jaren staan in het teken van een piekende nierenergie. Het hoogtepunt is bereikt en de vrouw is krachtiger dan ooit.

35 jaar
Vanaf dit moment zal de nierenergie niet meer toe- maar afnemen. De top is bereikt en het natuurlijke verouderingsproces begint. Het haar wordt dunner en de eerste lijntjes in het gezicht verschijnen. De kans op zwangerschap neemt af.

42 jaar
Dit is het begin van de overgang. Er stroomt minder Qi (levensenergie) door de meridianen en de nierenergie neemt af. Vrouwen krijgen rimpels en grijze haren. De menstruatie begint langzaamaan af te nemen.

49 jaar
De menstruatie stopt rond deze leeftijd en bevruchting is niet meer mogelijk. De menopauze begint en er breekt een tijd voor geestelijke rijping aan.

In alle fases in jouw leven speelt nierenergie een grote rol. Dit is de basisenergie van lichaam en geest, oftewel het grote yin. Als jouw nierenergie niet goed stroomt heeft dat invloed op hoe jij je voelt en op jouw energiehuishouding. Je kunt jouw nierenergie beïnvloeden en in de winter heb je daar zeker baat bij.

De nieren houden van warmte
Gun jezelf daarom deze warmte, kleed je warm aan, zet de verwarming hoger, neem een warm bad of ga op vakantie naar een warm land.

Succes stimuleert nierenergie
Grote of kleine successen zorgen ervoor dat jij je beter voelt. Hoe meer, hoe beter, ga daarom voor korte termijn successen! Dit bereik je bijvoorbeeld door te sporten. Zelfvertrouwen is een belangrijke trigger voor nierenergie.

Gewoon ‘niets doen’
Blijkt tegenwoordig heel moeilijk maar is júíst heel belangrijk. Rust uit, doe ook eens niets. Leef volgens het ritme van de natuur waar dieren in de winter ook een winterslaap houden.

Aarden
Goed geaard zijn is belangrijker dan je denkt en dit doe je door op blote voeten te lopen, te mediteren, te wandelen in de natuur of rode wijn te drinken. Niet slecht toch?

Zoute voeding
Te veel zout eten is niet goed maar zeewier, zeegroenten en zoute drop stimuleren de nierenergie.