Als vrouw aan de whiskey: dit wil je weten

Zeg je whiskey, dan zeg je deftige mannen met een sigaar en een glas in de hand. Toch is whiskey de laatste jaren allang niet meer voor mannen. Zo mag ik als vrouw ook graag een (goed) glas whiskey drinken. Al ligt het wel aan de whiskey. Een glas gevuld met een rokerige, warme, kruidige, maar toch zachte smaak? Daar smul ik van. De fles Johnnie Walker Blue Label is dan ook een gewilde fles waar je jezelf af en toe mee verwend.

Johnnie Walker Blue Label met inscriptie is een unieke fles voor een intense smaakbeleving. Want met de gebalanceerde smaaktonen van chocolade, gras een snufje mout en een afdronk van bloemen, honing, rook en kruiden beleef je aroma’s die je niet eerder proefde. Het is een glas gevuld met diepte.

Hoe herken je een goede whiskey?

Toegegeven: ik ben geen échte kenner. Zo weet ik van lang niet van alle soorten whiskey het bestaan af, ben ik maar één keer bij een whiskyproducent op bezoek geweest in Ierland en drink ik whiskey sporadisch. Als ik een kenner vraag naar zijn mening zegt hij  goede of slechte whisky is vooral een kwestie van smaak en smaak is persoonlijk. Want de whiskey wordt altijd zorgvuldig gemaakt door de producenten en er wordt geen bocht op de markt gebracht. Natuurlijk zit er wel verschil tussen de smaken. Een duurdere whiskey heeft vaak een langere rijping of ander soort vaten. Dat proef je wel. Alleen wil dit nog niet zeggen dat dit jouw smaak is.

blue label johnny walker

Vind jouw smaak

Om te weten wat jouw smaak is, ga je proeven. Alleen door te proeven weet je immers wat lekker is of wat absolutely not. Alleen al door aan de geur van whiskey te ruiken, kun je erachter komen of de smaak bij je past. Ik houd bijvoorbeeld niet van hele sterke, brandende whiskey en dat ruik je al als de fles opengaat. Neem bij de eerste slok dus vooral de tijd om te ontdekken wat de smaak is, laat de aroma’s vrijkomen op je tong en sta stil bij de smaken die je proeft.

Whiskey on the rocks of juist niet?

Of je ijs bij de whiskey gooit, hangt ook weer af van jouw unieke smaak. Want het is verfrissend, het verdunt de whiskey en daardoor verzacht je de smaak. Alleen whiskey hoef je niet met ijs te drinken. Puur, zonder ijs of water, proef je de smaak intenser.

Dit geldt ook voor water, sommige mensen verdunnen whiskey met water, terwijl anderen het een doodzonde vinden. Een ding: voeg nooit te veel water in één keer toe, je kunt het er niet meer uithalen. En weggooien is zonde!

Wat eet je bij whiskey?

Veel mensen weten niet dat je whiskey uitstekend kunt pairen bij eten op culinair hoog niveau. Zo is de Johnny Walker Blue label erg lekker bij bijvoorbeeld chocolade, maar de nog exclusievere Johnnie Walker Blue Label Umami gaat ook goed samen met een schepje kaviaar. Laat je verassen door mysterieuze smaken en bestel in een goed restaurant eens een keer whiskey bij een van de gangen. Zo ontdek je als vrouw welke whiskey je wel kunt waarderen.