De voordelen van stress, meer dan alleen een boosdoener!

De decembermaand is voor velen een feestmaand vol paniek en stress. To-do lijstjes die dit jaar nog af moéten, in het voren werken voor als je tijdens de Kerst de pannen erop gooit, en bedenken wat er op het Kerstmenu komt te staan. Aaah STRESS! Maar hoe erg is die stress eigenlijk? En moeten we het dan maar helemaal uit ons leven bannen? Nee hoor! De voordelen van stress voor je op een rij. 

Voordelen van stress #1: het houdt ons alert

Tuurlijk zouden er zat mensen zij die baat zouden hebben bij een bups minder stress. En de een is nu eenmaal sneller een stresskip dan de ander. Maar sinds heel, heel vroeger hebben we een overlevingsmechanisme waardoor we alert zijn op gevaar. Dreigt er gevaar, dan gaat ons lichaam gelijk in de ‘strijdmodus’ en zijn we ready to rumble. Eigenlijk kan je het zo zien dat dit ook met ons gebeurt wanneer we stress ervaren. Het maakt ons alerter op de momenten dat we dat extra moeten zijn. Neemt niet weg dat je stressniveau niet continu skyhigh moet zijn, want je lichaam heeft na zo’n alertheidsmoment de tijd nodig zich weer te herstellen. Lukt dat niet, dan wordt stress niet je beste vriend. Gevalletje ‘doe alles met mate’.

Voordelen van stress #2: beter presteren 

Een ander pluspunt van het hebben van tijdelijke stress is dat je beter gaat presteren. Hoe dat kan? Door de druk ga je sneller ademen, krijgen je hersenen meer zuurstof en gaan je zintuigen op scherp staan. Handig voor als je per se die ene deadline moet halen.

Voordelen van stress #3: bescherming tegen infecties

Echt waar?! Ja, want door de stress wordt je lichaam voorbereidt op een ‘gevaarlijke’ situatie, waardoor je immuunsysteem wordt gestimuleerd ook een tandje bij te zetten. Dit betekent dat stressperiodes – korte wel te verstaan – je tegen bacteriële infecties en zelfs hartkwalen kunnen beschermen. Na al die stress ben je waarschijnlijk wel zo kapot moe, dat de kans groot is dat een virus je alsnog daarna te pakken weet te nemen.

Profiteren van de voordelen van stress? Zorg dan dat je stressvolle periodes van korte duur zijn, en dat je je lichaam genoeg tijd geeft om zich weer te resetten naar de relaxte modus.