Vijf lekkere koolhydraatarme alternatieven voor basis ingrediënten in een gezonde maaltijd

Diëten, het blijft zeg maar een ding. Koolhydraten worden als één van de grootste boosdoeners gezien die de extra pondjes aan ons lichaam creëren. Er is geen goed of fout maar het is een feit dat meerdere diëten koolhydraten bannen uit ons eetpatroon, waaronder het Paleo, Durkan of Atkins dieet. Voor sommige mensen zijn deze diëten moeilijk langdurig vol te houden omdat veel basis ingrediënten niet gegeten mogen worden. Natuurlijk hoef je niet direct een drastisch dieet te volgen om gezonder te eten. Er zijn gelukkig genoeg ingrediënten die jouw (koolhydraatarme) gerecht tot een feestje maken!

Vijf koolhydraatarme ingrediënten om een gezonde, lekkere maaltijd te bereiden:

Courgettepasta
Courgette is een zeer gezonde groente die prima als vervanging kan dienen voor koolhydraatrijke pasta’s. Goed te combineren met bospaddenstoelen, zongedroogde tomaatjes en een (mager) worstje.

Zoete aardappel
Ook al beweert de naam het tegendeel, de zoete aardappel is over het algemeen een stuk gezonder dan de normale aardappel. Geheel zonder koolhydraten is de knol natuurlijk niet. Maar waar de normale aardappel voornamelijk uit koolhydraten bestaat, zitten in de zoete aardappel veel vitamines. Ze zijn bijvoorbeeld erg lekker als frietjes uit de oven!

Pompoen
De herfst is weer begonnen, dus de pompoenen mogen weer op tafel! Pompoen is bijvoorbeeld erg lekker als soepje of als salade met linzen en feta, maar de pitjes zijn ook prima te eten als gezonde snack.

pompoen
Bloemkoolrijst
Bloemkool dient als een goede vervanger voor rijst. Snijd de boompjes en de stronk in stukken, doe deze in de keukenmachine en bak het op een hoog vuurtje gaar. Lekker te combineren met oosterse wokgroenten en wat groene kruiden.

Carpaccio, maar dan anders
Runder carpaccio is in principe al vrij mager vlees, maar om het nog gezonder te maken kun je hier een creatieve draai aan geven. Carpaccio kun je namelijk ook maken van plakjes tomaat, rauwe zalm of tonijn, rode bieten of courgette. Combineer het met een blaadje veldsla, een rood uitje en een gezonde dressing en smikkelen maar !

Esmee
Auteur: Esmée Baartmans

Lees ook: wat zijn jouw herfstdoelen?