Dit vertellen dokters je niet over schildklierproblemen

Een van de meest voorkomende problemen waardoor je je niet gezond kunt voelen, is je schildklier. Sommige mensen hebben er niet zoveel last van, andere mensen krijgen te maken met veel gezondheidsklachten. Vermoeidheid, haaruitval, vocht vasthouden, een droge huid, obstipatie, gewichtstoename en depressie kun je allemaal afvinken als jouw schildklier dienst weigert.

Kun je nagaan hoe belangrijk de schildklier is die onderhand je hele hormoonhuishouding regelt. En geloof het of niet: je kunt je schildklier zelf beïnvloeden. Het is niet zo dat ‘ie opeens stopt met werken, de schildklier wordt vaak getriggerd door factoren van buitenaf. Denk aan voeding, beweging of stress met uitgeputte bijnieren als gevolg. Je lichaam is niet zwart of wit maar vooral grijs. Het zit zo ingewikkeld in elkaar dat het kort door de bocht is om gewoon een pilletje voor te schrijven. Ja. In sommige gevallen is dit pilletje onmisbaar, alleen wat is er mis met alternatieve manieren om jezelf gezonder te maken? Een holistische arts kan je natuurlijke methodes om je schildklier te stimuleren adviseren.

Verhoog de inname van vitamine D, A en K2
Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine D, A en K2 schildklierproblemen kan veroorzaken. Over het algemeen eten we in Nederland niet voldoende groenten en fruit en is de kans groot dat je dus te weinig van deze vitamines binnenkrijgt. Vitamine K2 zit bijvoorbeeld in voedingsmiddelen die niet iedere dag op het menu staan. Denk aan Natto (Traditioneel Japanse maaltijd, gemaakt van gefermenteerde sojabonen), harde, zachte kaassoorten en orgaanvlees.

Eet zeegroenten
Het is verstandig om regelmatig zeegroenten zoals zeewier, lamsoor, nori en zeekraal te nuttigen. Deze zijn rijk aan jodium en dit is onmisbaar voor een optimale werking van de schildklier.

Kokosolie
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kokosolie goed is voor een gezonde schildklier. Het helpt schildklieraandoeningen voorkomen en zowel mensen met een snelle als trage schildklier hebben er baat bij. Kokosolie zorgt voor een grotere warmteproductie (thermogenese) in het lichaam. Dit betekent dat er meer calorieën worden omgezet in warmte en dus niet worden opgeslagen als vet.

De lever
Zorg voor een goede conditie van de lever, in de lever wordt het schildklierhormoon T4 omgezet in het uiteindelijk werkzame T3-hormoon.

Vermijd gluten
Probeer het eens. Veel mensen met auto imuunziekten kunnen een sluimerende gluten intolerantie hebben en dit kan Hashimoto veroorzaken. Daarom is het verstandig om eens zes weken géén gluten te nuttigen. Heel moeilijk maar het proberen waard…


Lees ook: deze dingen moet je weten voordat je glutenvrij gaat eten.

Een overmaat aan goitrines
Zitten een goede schildklierwerking in de weg omdat ze de opname van zink, jodium en selenium remmen. Voedingsmiddelen zoals mosterd, pinda’s en rauwe koolsoorten bevatten veel goitrines. Ook soja blokkeert de de werking van je schildklier.