Verkouden in de zomer?

Heel vervelend: met dertig graden binnen zitten omdat je geen lucht krijgt met je verstopte neus. Je hebt zéker geen kou gevat, wat is het dan wel? Verkoudheid is een virusziekte en ondanks de hitte zijn er genoeg mensen die in de zomer lopen te hoesten en te snotteren.

Een infectieziekte kun je krijg als er grote verschillen in temperaturen zijn. Stel het is ’s ochtends 10 tot 15 graden kouder dan in de middag, dan ben je vatbaarder. Ook de airco’s die overal volle bak staan te loeien zorgen voor plotselinge afkoeling waardoor virussen de kans krijgen om het lichaam aan te vallen. Plotselinge temperatuurverschillen zijn niet goed.

De zomer is ook een periode waarin men vaker vrij neemt, eindelijk vakantie! Rust. En dan komt alle vermoeidheid er opeens uit… na een stevige winter moet je lichaam herstellen. Dit gebeurt pas als je jezelf de tijd gunt. Het is niet voor niets dat er zoveel mensen ziek zijn in de vakantie. Zunt maar ’t is zo. Probeer de rust die je nodig hebt dan ook echt te nemen, drink voldoende water en doe geen zware lichamelijke inspanning buiten de deur. Slik extra vitamine C, eet veel groenten en fruit en maak vroeg of later op de avond als het iets minder warm is een wandeling. Hopelijk krabbel jij er weer snel bovenop!

Lees ook: je bent niet wat je eet, je bent wat je opneemt.