Het vergt moed om ‘ja’ te zeggen tegen rust in een cultuur waar uitputting een statussymbool lijkt te worden

Slow living lijkt de ultieme vorm van rebellie in onze cultuur. Daarom is het goed om jezelf eraan te herinneren dat het doel van het leven niet gelijk staat aan een sprintje trekken naar de eindstreep. Je leeft om te genieten ook al gebeuren er dingen die absoluut niet fijn zijn zoals het verliezen van mensen die je liefhebt. Verlies hoort bij het leven en daar krijgt iedereen mee te maken. Rust is belangrijk om te rouwen om mensen die je kwijtraakt of misschien een andere vorm van verlies te verwerken. De haastigheid van deze tijd is nergens goed voor. Echt nergens…

Minder doen levert je namelijk meer op! Ze zeggen niet voor niets: less is more. Mindfulness helpt je met minderen. Want het klinkt eenvoudig: niks doen. Dat is het niet! We zijn juist koningen in meer doen, er is altijd wel iets wat moet gebeuren. Minder doen, dus dingen NIET doen, scheppen van minder verplichtingen en meer leven is niet zo eenvoudig.

Focus
Om daadwerkelijk minder te doen moet je in principe meer doen in de tijd die je hebt. Je werk wordt niet opeens minder en het huishouden wordt ook niet door kabouters gedaan. De truc is om de dingen die je doet, met volle aandacht te doen. Dit betekent dat je geen dingen tegelijk doet. Wanneer je ontbijt, eet je heel bewust je ontbijt en ga je niet ondertussen al wat emails beantwoorden. En als je eenmaal begint aan het wegwerken van de email, dan moet je je niet laten afleiden door een snack on the side of je mobiele telefoon. Hoe minder je tegelijkertijd doet, hoe meer aandacht je hebt voor datgene waar je mee bezig bent. Dit zorgt ervoor dat je effectiever bezig bent en door de focus rond je taken eerder af. Dit creëert tijd voor jezelf! Bijna iedereen is tegenwoordig aan het multitasken, we krijgen prikkels op verschillende manieren en hierdoor zijn we constant afgeleid. Even online shoppen. Even op je GSM kijken. Even een muziekje aanzetten. Even tussendoor een soepje eten.

Bye stress
Mensen die efficient werken voelen zich beter en vinden meer rust in het leven. Omdat ze zich focussen krijgen ze meer dingen gedaan en ronden ze taken volledig af. Dingen die gedaan zijn kun je wegstrepen van je to-do lijst en dat voelt fijn! Als je je steeds laat afleiden en alleen maar kleine plukjes werk afrond, blijft het altijd door je hoofd spoken. Daar wordt je gestresst van. Dus probeer meer te doen in minder tijd door je te focussen. Dit levert rust in je hoofd op! Want uitputting is niet de manier om je leven te leiden.