Ben jij een uitsteller? Zo wordt je weer een aanpakker

Uitstel is beter dan dat dingen helemaal niet gebeuren maar het kan verdomde irritant zijn. Voor jezelf, voor anderen… uitstellen is een gewoonte die met luiheid wordt geassocieerd. Maar eigenlijk is het helemaal geen lui gedrag, uitstellers zijn bang om te falen.

Althans volgens auteur en hypnotiseur Grace Smith is dit zo en zij heeft een bijzondere manier bedacht om uitstelgedrag te verhelpen. Dit doet ze door mensen te hypnotiseren en inmiddels heeft ze op deze manier tienduizenden mensen gehypnotiseerd. Terwijl je onder hypnose gaat wordt er gewerkt aan je angsten, oncontroleerbare emoties en uitstelgedrag. Uitstellen doe je namelijk altijd omdat je bang bent om het verkeerd te doen. Je kunt uittellen direct linken aan faalangst. Wanneer je geen actie onderneemt blijf je voortkabbelen op de oude vertrouwde manier: lekker veilig dus, in je eigen comfort zone. Maar dingen uitstellen kost júíst energie… omdat je nooit knopen doorhakt en nooit iets afrond wordt het in je hoofd steeds voller.

Zo kom je van het uitstellen af
Uitstellen is niet iets wat je van de een op andere dag afleert. Je moet je je hersenen herprogrammeren en dat is mogelijk door zelf hypnose. Op deze manier kun jij je gedachten herprogrammeren. Volg de volgende stappen voor een effectieve zelfhypnose.

1. Schrijf op hoe jij jouw stress ervaart op schaal van nul tot tien. Tien is pure paniek en bij nul ben je helemaal zen. Onthoud het nummer goed.
2. Ga op een comfortabele stoel zitten en zet je voeten stevig op de grond. Leg je handen op je schoot, maak je rug recht en adem een aantal keer diep in en uit. Vier seconden in door je neus, acht seconden uit door je neus.
3. Sluit je ogen en beeld je in dat er wortels uit je voeten groeien tot het midden van de aarde.
4. Daarna beeld je je lievelingskleur in die door je hoofd, je lichaam en dan de aarde instroomt.
5. Focus je bewustzijn naar je handpalmen en voel of deze tintelen.
6. Tel met gesloten ogen af van tien tot een en zeg hardop tegen jezelf: “ik ga dieper en dieper”.
7. Blijf met je ogen gesloten zitten en zeg: “ik ben veilig, ik ben kalm, ik kies ervoor om hier te zijn. Ik kan al mijn to-do’s volbrengen.”
8. Adem nogmaals diep in en bij de uitademing laat je alle los. Je beeld je in dat je productiever bent dan ooit tot het moment dan je gaat slapen. Beeld je in dat je heel je to-do lijst afwerkt.
9. Na het inbeelden van de meest productieve versie van jezelf, denk je weer aan je lievelingskleur die het lichaam opnieuw vult en naar beneden de aarde in stroomt.
10. Glimlacht, open je ogen en zeg volmondig: “ja!”
11. Geef jezelf opnieuw een cijfer voor je stresslevel en wees trots op jezelf!