Uit angst of liefde? Hoe maak jij de belangrijkste keuzes in je leven

Keuzes maken doen we allemaal. Duizenden per dag, elke dag weer. Het grootste deel van die keuzes maak je onbewust. Gelukkig maar, want anders werd je helemaal gek. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer na te denken over de route naar je werk, of in welke volgorde je je ochtendroutine doet. Maar een flink aantal keuzes heeft alsnog je aandacht nodig.

Die keuzes kunnen klein zijn, zoals of je vanavond wel of niet met je vrienden afspreekt. Of groot, wanneer je moet kiezen tussen wel en niet verhuizen naar het buitenland voor die felbegeerde baan. En met name de dilemma’s in die laatste categorie roepen nogal wat twijfels, stress en moeilijkheden op. Ze hebben namelijk een grote impact op je leven, en dat werkt soms bijna verlammend.

Denk eens aan een grote keuze die jij op dit moment of in de toekomst moet maken. Eentje die je eigenlijk het liefst nog even wegduwt. Heb je er geen? Denk dan eens aan een grote beslissing die je al hebt genomen. De grote vraag: maak jij de keuze vanuit angst, of vanuit liefde?

Angst
Als je handelt vanuit angst, gaat dat meestal gepaard met bang zijn voor de gevolgen. Je denkt in beperkingen, in ‘stel dat het fout gaat’ en maakt je zorgen om wat anderen ervan zouden denken. Het voelt misschien alsof je moet vasthouden aan wat je hebt, anders raak je het kwijt. Het uit zich in wantrouwen, cynisme of zelfs algehele apathie. Je wereld wordt klein. Je durft niet, dus maak je de keuze niets te doen. Onthoud: geen keuze maken is ook een keuze.

Liefde
Wanneer je een keuze maakt vanuit liefde, doe je dat omdat je denkt in mogelijkheden en vrijheid. Je ziet kansen en wordt er gelukkig van om erover na te denken en ze te grijpen. Het is misschien even spannend, maar je voelt dat je vanuit liefde voor jezelf bepaalde keuzes kan maken. Wat anderen er ook over zeggen. Het voelt krachtig om een keuze vanuit liefde te maken en het zorgt voor meer zelfvertrouwen. De wereld is een plek waar je groeit door te dóén.

Zo, is dat even herkenbaar. Pijnlijk zelfs, omdat je met de neus op de feiten gedrukt wordt. Geen zorgen, jij bent ook maar een mens. Maar je bent wel volledig in staat om te bepalen of jij je keuzes voortaan maakt vanuit liefde of vanuit angst. Wees niet bang om uit te spreken dat je iets spannend vindt, want ook kwetsbaarheid gaat je alleen maar helpen om in te zien wat je écht wil. Met alle gevolgen van dien, ja. En wat als het nog vele malen mooier is dan dat je je nu kunt voorstellen?

Je hebt zelf de touwtjes in handen, jij bepaalt wat je in je leven toelaat en wat niet. Niet blij met hoe het er nu uitziet? Dan weet je vanaf nu wat je te doen staat.

Auteur: Anne Bindels
Coach & trainer persoonlijke ontwikkeling en leiderschap voor millennials

Heb je mijn nieuwe website al gezien?
www.annebindels.nl