Trouwen zonder vader, wie geeft je dan weg?

Morgen trouwen Meghan Markle en prins Harry, de vader van Meghan is er om gezondheidsredenen tot haar grote verdriet niet bij. Ze zegt “Sadly, my father will not be attending our wedding,I have always cared for my father and hope he can be given the space he needs to focus on his health.” Trouwen zonder vader, ik weet helaas hoe dat is.

Zelf ben ik ook getrouwd zonder mijn vader omdat hij drie jaar geleden overleed aan de spierziekte ALS. Op zijn sterfdag, heeft mijn (inmiddels) man nog de hand aan hem gevraagd. Dat was zo’n fijn en bijzonder moment: ik zag de ogen van mijn vader glinsteren. Praten kon hij niet meer maar blikken zeggen meer dan duizend woorden. Zeker op dat moment. Ik zag en voelde aan alles dat hij trots was en dacht: “dat komt helemaal goed met die twee.” En dat is een fijne, geruststellende gedachte voor hem en voor mij.

Twee jaar na het overlijden van mijn vader was het tijd voor het echte werk: trouwen. Met alles d’r op en d’r aan maar een ding ontbrak: papa. Wie zou er naast mij lopen als ik mijn intrede maakte? Er zijn veel mensen die trouwen terwijl een van de ouders of zelfs beide ouders er niet meer bij kunnen zijn. Verdrietig maar je moet er een draai aan geven.

1. Loop samen naar binnen
Dit was voor ons de meest logische keuze. Mijn man en ik zagen elkaar een paar uur voor de ceremonie om foto’s te maken en toen het zo ver was, liepen we hand en hand naar binnen. Met gierende zenuwen door ons lijf… dat wel. Maar samen sta je sterk en zet je letterlijk en figuurlijk een grote stap: trouwen. Samen een toekomst opbouwen. Voor mijn gevoel had ik met niemand anders door de deur van de trouwlocatie willen lopen.

2. Een ander familielid
Stel je wilt echt niet dat jouw aanstaande je al ziet, kies dan een ander familielid om je te begeleiden. Misschien je moeder? Broertje of zusje? Overleg of ze het fijn vinden en oefen een keer want het blijft spannend! Zo’n grote dag… zeker als je voelt dat er iemand mist.

We are made of love and happiness. It’s not about the perfect picture. About numbers, money and test results. That’s nothing you should wish for. Make beautiful memories instead, they will last a lifetime my mother told me! #happymothersday . . . . . . #weddingphotography #trouwfotografie #darlingweekend #mothersday #thatsdarling #verilymoment #girl #weddingdress #trouwjurk #momlove #naturalwedding #slowliving #sustainablewedding

Een bericht gedeeld door Annemarie Hartsuiker- vd Ven (@jesuisannemarie) op

3. Vriend of vriendin
Naast je familie heb je natuurlijk ook veel andere belangrijke personen in jouw leven. Mijn oudste ‘vriendin’ ken ik vanaf mijn twaalfde en we hebben samen zoveel meegemaakt. Op mijn bruiloft liep ze niet naast mij voor zong ze voor ons. Wat een geluk dat mijn bestie zangeres is en daardoor onze entree zoveel specialer maakte met haar mooie stem!

4. Independent woman
Het zou niet mijn keus zijn, maar geen mens is hetzelfde en wat is er mis met alleen naar binnen lopen? All eyes on you!

5. Laat de gasten later binnenkomen
Stel je voelt niks voor de bovenstaande opties, dan is het geen gek idee om de gasten na jullie binnen te laten komen. Zo kunnen jullie al even settelen op de trouwlocatie en kun je meteen ook goed zien hoe iedereen z’n best heeft gedaan om er mooi uit te zien op jullie dag!

Foto: Amanda Drost