Toxic productivity, dit is hoe je het een halt toeroept

Het gros zal het herkennen: zo’n niet weg te krijgen gevoel dat je je de godganse dag nuttig moet maken. Of iets van jezelf moét. You’re not alone! Er is een heuse term voor in het leven geroepen: toxic productivity. Zelfs tijdens de C-crisis heb je er misschien wel eens – zonder je wat aan te willen praten – mee te kampen. Oef, tijd om dat gevoel eens wat te downgraden!

Toxic productivity: Niet. Te. Stoppen

Plof je net languit op de bank op je vrije avond om eens lekker te bingen, heb je binnen de kortste keren alweer dat gevoel dat je aan de slag moet. Jezelf nuttig moet maken. Of dat je altijd maar on the go moet zijn. Je ziet het, er is veel ‘gemoet’ en ‘meer moeten doen’ in het spel. Even rustig onderuit zakken en niets doen, zit er niet bij. Je lijkt wel een nutsbedrijf. En is het even niets wat de klok slaat, dan ga je je wellicht zelfs nog schuldig voelen ook, omdat je niets uit je handen hebt gekregen. Toxic productivity it is! 

Onze maatschappij zit bomvol mensen die altijd op standje ‘aan’ staan. We vragen zoveel van onszelf, terwijl juist op z’n tijd jezelf thuis op de bank opladen heel gezond voor je is – ja zonder telefoon lieve mensen. En lukt een avond chillen (nog) niet, begin dan met verspreid over de dag wat pauzes in te lassen. Juist even uittunen van je to do is een boost voor je productiviteit.

Tips hoe je toxic productivity te downgraden

Het zal even wennen zijn, maar je kan zeker heldere grenzen voor jezelf opstellen, waardoor het na verloop van tijd makkelijker wordt om eens niet productief te zijn of je nuttig te maken. Wat je bijvoorbeeld kan doen is:

  • Na 19:00 ’s avonds wordt de laptop of pc niet meer aangeraakt
  • Na 20:30 (of elk ander tijdstip) gaat je telefoon op stil en leg je ‘m uit het zicht
  • Spreek met jezelf af dat je niet meer dan een x-aantal uur per week aan werk wil spenderen
  • Garandeer jezelf een nachtrust van minimaal 7 à 8 uur (net wat je nodig hebt)
  • Neem om de paar uur eens lekker een middellange pauze. Spreek met jezelf af dat je max. 2 à 3 uur achter elkaar mag werken om vervolgens het even los te laten
  • Bedenk of je verwachtingen die je van jezelf hebt realistisch zijn
  • Probeer eens een paar rustmomenten in je week in te bouwen. Waar laad jij van op?

Good luck!