Tips voor een gezellig kerstdiner

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent: kerstdiners organiseren! Kerst draait om gezelligheid en samen zijn met de mensen waarvan je houdt. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar het organiseren van een kerstdiner kan behoorlijk stressvol zijn. Onnodig! Met deze tips komt dat kerstdiner namelijk helemaal in orde!

1. Kerstdiner

Maak op basis van de wensen van je gasten een afwisselend, maar niet al té ingewikkeld kerstmenu. Kies voor kerstdiner gerechten die je zoveel mogelijk van tevoren kunt (voor)bereiden. Want je wil natuurlijk je familie en vrienden verrassen met een overheerlijke maaltijd, maar zelf niet de hele kerstdag of kerstavond in de keuken staan. Op deze manier kun je zelf ook van het kerstfeest genieten. Zorg daarnaast voor gerechten voor de kinderen die ze zeker weten eten. Zo voorkom je strijd aan de kersttafel.

2. Kersttafel

De tafel is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het kerstdiner. Dit is het moment van het jaar dat je eens flink mag uitpakken met de aankleding van de kersttafel. Een goede basis voor het aankleden van de tafel is het tafelkleed. Kies een mooie kleur die past bij het servies dat je gebruikt. Komen er kleine kinderen? Kies dan voor een donker(der) tafelkleed. Haal je mooiste servies tevoorschijn en zorg dat je voor iedereen een kom (of een diep bord), een klein bord en een groot bord hebt. Stapel dit per persoon op elkaar, dan ziet het er gelijk al aangekleed uit. Zet vervolgens bij ieder bord een waterglas én een wijnglas, dit ziet er namelijk op-en-top chique uit. En wie zegt dat er alleen wijn uit gedronken mag worden? Maak het af met servetten, naamkaartjes, véél kaarsen en winterse decoraties zoals dennentakken.

3. Kerstsfeer

Sfeer is van grote invloed op de ervaring van je gasten. Is het sfeervol? Dan zullen ze het eten vanzelfsprekend lekkerder vinden. Zet rustige achtergrondmuziek op. Dit zorgt voor warmte en gezelligheid. Ga voor muziek waarvan je eigenlijk niet door hebt dat het aan staat. Kies daarnaast voor kaarslicht en kerstlichtjes. Heb je een open haard? Steek die dan ook aan. Probeer je normale verlichting te dimmen.

Lees ook: Bacardí opent tijdelijke Rum Room giftstore in Amsterdam