Tanden poetsen met kokosolie

Vandaag heb ik iets nieuws geleerd. Of eigenlijk gezien: de tandpasta van Niyok. Dit is een tandpasta op basis van kokosolie die antibacterieel en ontstekingsremmend werkt. Door deze tandpasta worden bacteriën geneutraliseerd en het tandvlees onderhouden. Er zijn zelfs mensen die beweren dat je na het poetsen met kokosolie geen last meer hebt van die tandvleesbloedingen. De ingrediënten van de tandpasta zijn natuurlijk, vegan en vrij van fluoride.

Niyok is ontwikkeld door drie jonge ondernemers uit Berlijn die de voordelen van kokosolie onderzochten en doorontwikkelde. Want waarom zou je dagelijks met middelen in je mond aan de slag gaan die je niet op wilt eten? In tandpasta zitten schadelijke ingrediënten zoals Sodium Lauryl Sulfate, bekend als SLS. SLS is een prima oppervlaktereiniger en daarom wordt het gebruikt in wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, pesticiden… en tandpasta. In dat laatste wordt het vooral gebruikt als schuimmiddel, om je het gevoel te geven dat je tanden echt schoon worden. Een schoon gebit daar zorgt het wel voor maar óók, niet geheel onbelangrijk, voor het platleggen van de smaakpapillen en een droge mond (waardoor je een slechte adem krijgt). En dan hebben we het nog niet eens over de fluoride gehad waar kinderen nog niet eens mee in aanraking mogen komen omdat het gewoon gif is. Kindertandpasta is niet voor niets laag in fluoride. Teveel aan fluoride is niet goed en we krijgen er op verschillende manieren al genoeg van binnen.

De Nederlandse overheid is, dankzij een uitspraak van de Hoge Raad, in de jaren 70 gestopt met het toevoegen van fluoride aan ons drinkwater.

Oil-pulling – kokosolie
Zo had ik nog nooit gehoord van ‘oil-pulling’ waarbij je de kokosolie gebruikt als mondwater. Het werkt als volgt: je neemt een eetlepel olie in je mond en spoelt daarmee 15 minuten. Hierdoor vermindert de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de mond en word je verlost van tandplak. De bacteriën die een laagje op je tanden vormen lossen namelijk op in de olie. Toch zijn er niet veel mensen die het volhouden, 15 minuten per dag rondlopen met kokosolie in je mond.

Niyok tandpasta
Je tanden poetsen met kokosolie is dan een veel makkelijker alternatief. De tandpasta’s van Niyok zijn er in drie verschillende smaken: Lemongrass & ginger (mijn favoriet), peppermint&lemon (de meest gangbare) en blood orange & basil. Over het design van de tubes in nagedacht waardoor je tandpasta niet hoeft weg te moffelen in een la. Ook over de impact op het milieu is nagedacht want de verpakkingen bestaan voor een deel uit calcium carbonaat waardoor het plastic voor de helft vermindert. Afval hebben we al genoeg! Niyok is een prima alternatief voor als je nadenkt over wat je in je mond stopt!