Streven naar perfectie is de killer van geluk

Je hebt niks bereikt als je niet voldoet aan het perfecte plaatje. Picture perfect. Een leven wat je durft te delen! Op Instagram bijvoorbeeld. Lekker showen dat je het goed doet op je werk, dat je in een beeldig huis woont en elke avond in een ander restaurant zit te eten met je sociale netwerk waar geen end aan lijkt te komen. Ja.. perfectie, dat wil iedereen maar het maakt zo verdomd ongelukkig. Vroeger in gesprekken tijdens mijn studie of voor een nieuwe job werd mij regelmatig gevraagd om 3 positieve en 3 negatieve eigenschappen op te noemen. Positief: Creatief, betrouwbaar en perfectionistisch. Negatief: Chaotisch, onzeker en.. perfectionistisch.

Perfect zijn is leeg en het bestaat niet. Niks is perfect voor perfectionisten… want als het ze een doel bereikt hebben, staat het volgende doel alweer voor de deur. Gordon L. Flett, professor psychologie deed onderzoek naar perfectie en schreef hier een boek over: Perfectionism: Theory, Research and Treatment. In dit boek heeft het het over ambitie en perfectie, twee totaal verschillende dingen. Want iemand die ambitieus is kan tevreden zijn met de doelen die hij of zij bereikt. Iemand die perfectionistisch is, is nooit tevreden. Dit constante gevoel van ontevredenheid maakt diep ongelukkig en kan zelfs leiden tot een depressie. Perfectionisten zien alleen de dingen die ze nog niet hebben, dat wat ze al hebben bereikt telt niet meer mee.

In feite zijn ze altijd naarstig op zoek naar het nieuwste, beste en meest onbereikbare. Net een nieuwe outfit gekocht? Dan zien ze bij iemand anders alweer een mooiere look. Een studie afgerond? Het liefst doen ze er twee… of drie. Een fijne baan? Het kan altijd beter. Omdat perfectionisten altijd bezig zijn met de dingen die ze niet hebben, is de kans groot dat ze constant voelen dat ze falen. Hierdoor wordt je onzeker en ongelukkig. Nee… perfect zijn is absoluut niet perfect! Tevreden zijn, dat is pas een fijn gevoel!

Vrouwen streven het hards naar perfectie
Vrouwen zijn over het algemeen perfectionistischer dan mannen. Dit komt omdat vrouwen op alle vlakken succesvol willen zijn. De tekst I’m a bitch, I’m a lover, I’m a child, I’m a mother I’ m a sinner, I’m a saint van Meredith Brooks kent iedereen wel. Iedereen heeft verschillende kanten maar je kunt niet overal in uitblinken. De perfecte moeder kan zich niet als een kind gedragen. De perfecte minnares is ’s avonds niet moe na een lange dag werkdag als de perfecte carrièrevrouw. Dodelijk vermoeiend toch? Vrouwen maken zich eerder druk dan mannen over wat anderen van hun denken. Ook zijn ze kritischer op zichzelf. Ze vinden al snel dat ze iets niet goed doen, het stemmetje in je hoofd is regelmatig streng en kattig terwijl dit nergens goed voor is! Je helpt jezelf niet door je innerlijke criticus constant te laten foeteren.

Goed is goed

“Goed is goed” ik hoor het mijn ouders nog zeggen. En wat hebben ze gelijk: goed IS GOED! Daarom herhaal ik deze zin regelmatig als mantra… om mezelf eraan te herinneren dat ik niet perfect hoef te zijn. Het is misschien wel de meest wijze levensles die ik heb meegekregen en ook al zeg ik het nog zo vaak tegen mezelf, tevreden zijn blijft soms moeilijk. Wat is dat toch? Iets heel goed of zelfs perfect willen doen komt in de basis voort uit de angst dat je niet goed genoeg bent. De angst om te falen. Daar heeft iedereen wel eens last van maar als het extreem wordt moet je oppassen. Laat perfectionisme los. Accepteer jezelf ook als je doelen nog niet hebt gehaald of als je faalt. Durf fouten te maken, want succes kan simpelweg niet bestaan zonder mislukking. Als je altijd alles perfect wilt doen, bereik je eigenlijk niks.