Deze simpele test verklapt hoe oud je hart is

Leeftijd is iets waar we niks aan veranderen. Sommige mensen krijgen er stress van en al helemaal als je je bedenkt dat organen ouder kunnen zijn dan je echte leeftijd. De volksgezondheid in Engeland wil dat iedereen boven de dertig zijn hart onder de loep neemt, omdat vier op de vijf volwassenen een vroegtijdige dood riskeert door een slechte conditie van het hart. Dit is in 80% van de gevallen te voorkomen bij mensen onder de 75 door gezonder te leven.

Om de conditie van het hart te onderzoeken is er een online test ontwikkeld door de NHS en The British Heart Foundation. In korte tijd weet jij of de leeftijd van je hart gelijk is aan je echte leeftijd of dat je aan de conditie van je hart moet werken.

Je doet de test hier

Eerst moet je algemene informatie invullen zoals je gewicht en lengte. Vervolgens bepalen 16 vragen je gezondheid. In Engeland hebben meer dan twee miljoen mensen de test ingevuld en daaruit kwam dat vier op de vijf mensen een ouder hart hebben dan dat ze zelf zijn. Bij een op de zeven is het hart zelfs tien jaar ouder! Laat dit een wake-up call zijn in plaats van een reden tot paniek… we moeten gezonder leven als we willen dat het hart langer mee gaat.