Ben jij erg gevoelig? Dat is helemaal niet slecht

Hoe vaak hoor je wel niet: “Ze is erg gevoelig”. Vrouwen zijn vaak een tikkeltje gevoeliger dan mannen. En bij gevoelig denken veel mensen aan een porseleinen figuur, iemand die je met zijden handschoentjes moet behandelen. Een hysterisch geval dat breekt zodra er ook maar ‘iets’ gebeurt. Zelden denkt men bij gevoelig aan een kalme vrouw die haarfijn aanvoelt wat er zich om haar heen afspeelt. Want dat doet ze! Bekijk die gevoeligheid eens van de positieve kant.

15 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent.

Mijn ervaring is namelijk dat gevoeligheid vaak als iets negatiefs wordt gezien, als een zwakte. Het wordt in ieder geval zelden gezien als een pluspunt, en dat is het wel.

Toch moffelen vrouwen hun gevoeligheid liever weg en laten ze zichzelf niet écht zien als het gaat om hun emotionele kant. Vroeger hebben we al geleerd om gevoelens te onderdrukken en vooral niet te laten zien. Huilen in het openbaar? No-way! En boos worden is ook not done. Al die opgekropte emoties kunnen aardig in de weg zitten als je ze niet uit. Het is dan ook niet voor niets dat veel vrouwen kampen met problemen als depressies en onrust. Dat krijg je als je niet jezelf kunt zijn. Een pilletje (antidepressiva o.i.d.) erin en het is allemaal weer goed. Maar het is niet allemaal goed, en het zal nooit allemaal goed zijn. Medicatie is er voor hen die het écht nodig hebben, maar het probleem is dat het ook wordt voorgeschreven aan hen die het niet echt nodig hebben. Aan vrouwen die gevoelig zijn, maar hun gevoelens moeten onderdrukken. Omdat het blijkbaar nodig is.

Want op de werkvloer en in je sociale leven kom je stukken verder met jezelf niet kwetsbaar opstellen. Niemand kan je wat maken, dus kun je de hele wereld aan! Not!

Hoogsensitief op de werkvloer, hoe ga je hiermee om?

Gevoeligheid, je hebt het nodig
Ten eerste, gevoeligheid is niet slecht. Het is zelfs heel goed, ook biologisch gezien. Denk aan veel diersoorten, altijd waakzaam en op hun hoede. Dat is toch juist goed zou je zeggen? Ook gevoelige mensen zijn stukken alerter. Ze voelen dingen aan en pikken ze veel sneller op. Daar hebben we het eerste pluspunt.

Bovendien zijn emoties het logische gevolg van onze interactie met de realiteit. Hoe meer jij de realiteit onder ogen durft te komen, hoe meer je moet verwerken, en des te meer emoties je hebt. Niet alle emoties die dan om de hoek komen kijken zijn fijn, maar overall zijn ze wel heel gezond. Ze helpen je bij het verwerken van dagelijkse gebeurtenissen en leren je om hiermee om te gaan. Gevoelige personen kunnen in feite een stuk beter dealen met de realiteit, ook al lijkt het soms juist van niet.

Het punt is, gevoeligheid is een waardevolle tool. Misschien niet om snelle beslissingen te nemen of om knopen door te hakken, maar wel voor meer doordachte zaken. Voor persoonlijke groei of voor een goed huwelijk en meer vrede op aarde om maar wat te noemen. Want daarvoor hebben we meer empathie, compassie, opnemingsvermogen en kwetsbaarheid nodig. Niet minder.