Seed cycling: krachtvoer voor je hormonen

Ugh, die hormonen. Ze hebben (en houden) veel vrouwen in hun greep. Vraag het maar aan de hubby of ga bij jezelf te rade. Mood swings, bizarre buikkrampen, opgeblazen gevoel en menstruatiemigraine. Totaal van je stuk. Misschien mooi niet als je aan seed cycling gaat. Seed what? Gedurende je cyclus bepaalde zaden- en pittenmixen eten. Heus, ’t is waar. 

Seed cycling: feit of fabel

Ja ja, bij ons is het eerste zaadje voor seed cycling laatst geplant. In de digitale wandelgangen vingen we al veel positieve geluiden op. De wetenschap is er nog niet over uit, geef ze even en give it a try. Want de succesverhalen zijn er in overvloed.

In het kort: seed cycling draait om het eten van specifieke zaden en pitten om je hormonen gedurende je cyclus (en specifiek rondom je menstruatie) in balans te houden en zelfs hormonale klachten te downgraden. Bij de overzeese buren in New York willen ze en masse voorzijn dat hormonen met iemands lichaam en geest aan de haal gaan. Wanna join?

Seed cycling heeft het daglicht gezien in het boek Beyond the Pill van Dr. Jolene Brighten. Oké, ze adviseert in haar dikke pil vooral over hoe vrouwen hun natuurlijke cyclus weer back on track kunnen krijgen, zodra de anticonceptiepil buiten beeld komt. Maar net zo goed zweren veel andere vrouwen bij seed cycling (moet je alleen wel je cyclus goed in de smiezen hebben).

Seed cycling part 1

Op de eerst dag van je menstruatie begin je met seed cycling. Tot en met dag 14 is fase 1, de fase voor je eisprong. In deze periode neemt het oestrogeen toe. Om te voorkomen dat dit hormoon de overhand krijgt – je weet, it’s all in de balans -, neem je in deze fase 1 eetlepel versgemalen lijnzaad plus 1 theelepel pompoenpitten. In één keer achterover gooien is niet nodig. Mag wel. Mix het in bijvoorbeeld je (havermout)ontbijt, smoothie of avondmaal en houd zo je oestrogeen op niveau. Naast dat de zaden en pitten veel vezels bevatten, zit het boordevol essentiële vetzuren en voedingsstoffen. Denk aan zink en selenium. Wederom een duo dat een positief effect op je hormoonhuishouding blijkt te hebben.

Seed cycling part 2

Gemiddeld genomen begint fase 2 op dag 15, na de eisprong. De komende twee weken stijgt (en piekt) je progesteronspiegel. Een natuurlijk fenomeen om een eventueel bevrucht eitje te laten innestelen. Om je progesteron in balans te houden – en dus eventuele PMS-klachten onder de duim te krijgen – kan je dagelijks 1 eetlepel versgemalen sesamzaad en 1 eetlepel zonnebloempitten nemen. Geen mini op komst? Dan word je ongesteld en begin je weer van voor af aan. Part 1 dus. Zodra je weer ongesteld bent, kan het testen beginnen. You go girl!