Schaduwkant omarmen

Ieder mens heeft een schaduwkant, een kant die we liever wegstoppen. Waaruit bestaat je schaduwkant? Deze kant bestaat uit lastige en pijnlijke gevoelens zoals verlegenheid, schaamte, onzekerheid, angst voor falen, teleurstelling, verdriet en hartenpijn.

Bescherming van het ego
Het liefst duwt ons ego deze lastige en pijnlijke gevoelens weg. We hebben allerlei maniertjes in het leven om onze schaduwkant te beschermen. Denk aan vermijden van situaties die je verlegen laten voelen, oordelen over anderen om onszelf beter te voelen, hard werken om te voorkomen dat je faalt, conflictsituaties uit de weg gaan, jezelf niet verbinden met anderen om hartenpijn te voorkomen. Herken jij je eigen bescherming?

Stiekem kost het ons steeds meer moeite de schaduwkant te verbloemen. Diep van binnen voel je je niet gelukkig. Je doet zo je best om het geluk uit het leven te halen maar je staat niet compleet in verbinding met jezelf. Weglopen van je schaduwkant zorgt ervoor dat je wegloopt van de essentie en van jezelf.

Leren compleet aanwezig te zijn
Mindfulness beoefenen leert je compleet aanwezig te zijn met alle gedachten, gevoelens en emoties die je als mens mag ervaren. We maken pijnlijke situaties mee en door deze te leren omarmen leer je compleet te zijn. Die ervaring brengt je uiteindelijk in verbinding met het innerlijk geluk.

Het is een liefdevolle uitdaging om je schaduwkant in het licht te zetten. Lukt het jou open te zijn en toe te laten wat je allemaal van binnen denkt en voelt? Kan je daar compleet aanwezig mee zijn?

Wat kan je doen om je schaduwkant te omarmen?
Schrijf eens op wat jou innerlijk bezig houdt. Wees hierin eerlijk, welke schaduwkanten heb jij? Streef er niet na om je schaduwkant te veroordelen of een oplossing te zoeken. Onderzoek wat eronder je gedrag of overtuiging zit? Welke gevoelens en emoties ontmoet je dan? Lukt het jou om die gevoelens en emoties er onvoorwaardelijk te laten zijn? Verbind jezelf met behulp van een mindfulness oefening met de gevoelens die bij je schaduwkant horen, wat voel je dan? Oefening: stil zitten met lastige gevoelens Wil je hulp bij zelfreflectie, bewustwording en leren compleet zijn? Kijk op Mindtrainers.nl voor een persoonlijk traject.