Schaam je niet als je mentaal ziek bent

Als ons lichaam soms wankelt, waarom onze geest dan niet? Eeuwenlang werden mentale ziektes gezien als iets waar je je voor moet schamen. Daarom struggle je in stilte en zink je nog dieper.

Wat ik wil zeggen is, je hoeft je nergens voor te schamen als je mentaal even niet zo lekker gaat. Als je hoofd overspoeld wordt heet dat: leven, een leven waarin je soms lichamelijk en soms geestelijk wordt overspoeld met negativiteit.

Uitspreken dat het mentaal niet zo lekker gaat is lastiger dan wanneer je moet vertellen dat er lichamelijk even iets mis is. En daarom wacht je vaak te lang en worden de symptomen alleen maar erger.

Tegenwoordig voelen we onszelf verantwoordelijk voor onze gezondheid. Met alle benodigde informatie die online te vinden is, diagnostiseren we onszelf en indien nodig roepen we professionele hulp in. Dit is hoe die dingen tegenwoordig gaan. Behalve als het gaat om onze geestelijke gezondheid, dan wordt het een ander verhaal. Je voelt je onzeker, paniekerig, we hebben behoefte aan een break van ons dagelijkse leven en kunnen minder goed communiceren met mensen die we liefhebben. We functioneren niet hetzelde als normaal gesproken omdat we ons schamen en zelfs als we de symptomen onderzoeken schrikken we van woorden als onrust en depressie.

Maar in het leven krijg je te maken met een serie onoverkomelijke uitdagingen en het is oké om hulp te vragen. Sterker nog: het is moedig.