Say what? Avocado’s zijn niet vegan!

Misschien is het omdat ik ouder wordt en de mensen om mij heen bewuster, of misschien komt het omdat de wereld verandert… in mijn omgeving zijn steeds meer mensen veganist. Dit wil zeggen dat ze helemaal geen vis, vlees, zuivel, eieren of andere dierlijke producten zoals honing eten. En als je geen honing eet kun je ook beter bij avocado’s uit de buurt blijven! Want deze groene vrienden zijn niet zo vegan als je denkt.

Dit heeft alles te maken met het verbouwen van de avocado’s, een ingewikkeld proces waarin bijen betrokken zijn. Deze bijen worden massaal door het land getransporteerd van de ene teelt naar de andere teelt. Ter plaatse bestuiven ze de avocado’s of amandelen, kiwi’s en broccoli. Een natuurlijk proces op een geforceerde manier… want bijen krijgen stress doordat ze met de imker in grote vrachtwagens door het land gereden worden. Honing vermijden en wel een avocado eten ligt dus ingewikkelder dan we dachten.

De Washington Post vroeg dierenrechtenorganisatie PETA naar een reactie op de migrerende bijenteelt: “voor vegans is het moeilijk om producten waarbij bijen betrokken zijn te vermijden. Door alleen al vlees, vis en zuivel te vermijden redden ze al zo’n 200 dierenlevens. Er zijn dingen die je makkelijk kunt vermijden en dingen waar je helaas minder aan kunt doen. Asfalt bevat soms ook dierlijke resten, daar rijdt je ook overheen. Vegans kiezen bewust voor een bepaalde levensstijl waarbij ze gegarandeerd een groot verschil maken voor dier en milieu. Daarbij is het haast onmogelijk om dierlijke producten 100% te vermijden.