Recept: boerenkoolsalade met geroosterde pastinaak en frisse tahindressing

Al eerder deelde ik een recept uit Julie Natuurlijk, maar ik moest er gewoon nog één delen. Ik ben namelijk razend enthousiast over dit kookboek. Naast het schrijven voor Enfait behoor ik ook tot een GOODFOODCOLLECTIVE, samen met 2 andere (selfmade) chefinnen organiseren we o.a. pop up brunches.

Afgelopen twee edities was deze boerenkoolsalade razend populair en werd er gemaild om een recept, dus vandaar en bij deze. Hoera!

Wat je nodig hebt voor een grote salade:
1 kg pompoen (volgens het officiële recept, maar ik gebruikte pastinaak), geschild en in kleine blokjes gehakt.
2 el kokosolie
1 tl himalayazout
2 grote bundels boerenkool
2 grote avocado’s, ontpit en grof gehakt
1 el citroensap
¼ tl himalayazout
Geroosterde zonnebloempitten (of volgens het recept: hazelnoten)

2

Wat je nodig hebt voor de dressing:
4 el tahin
3 el water
1,5 el citroensap
½ teentje knoflook
¼ el himalayazout
Cayennepeper, naar smaak

En zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Plaats de pompoenblokjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Smelt de kokosolie en besprenkel hiermee de pompoen. Bestrooi met het zout en rooster zo’n 30 minuten in de oven. De blokjes moeten zacht zijn.

Was en droog de boerenkool (of koop gewoon een kant en klaar zakje bij de groenteboer) en hak de boerenkool in kleine reepjes (als je verse gebruikt, niet de stengels!). Dit hakken in kleine stukjes is essentieel voor hoe lekker de salade is, geen druk verder hoor, gewoon dat je het weet.

Doe de fijngehakte boerenkool in een grote mengkom en voeg de avocado, het citroensap, het zout en de cayenepeper toe. Time to get dirty! Masseer, ongeveer een halve minuut, met je handen de avocado in de boerenkool.

Voor de dressing mix je alle ingrediënten in een blender (of gebruik een staafmixer) tot een romig geheel.

boerenkoolsalade

Lees ook: Heerlijk & Healthy: Spelt naanbrood met kip madras.