Oud en nieuw is voor sommige mensen een verschrikkelijk feest

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat ze met oud en nieuw uitpakken om vervolgens los te gaan op een knalfuif. Lang niet in alle huishoudens worden glitterjurken en sterretjes van zolder gehaald. Veel mensen voelen zich een loser omdat ze júíst helemaal niks op de planning hebben staan. Net als op van die dagen dat het in de zomer dertig graden is en je het gevoel hebt dat je buiten op een terras MOET zitten, MOET je met oud en nieuw de bloementjes buiten zetten.

Om het oude jaar af te sluiten en om het nieuwe jaar goed te beginnen wil je het liefst samen proosten. Voor veel mensen is dit niet vanzelfsprekend. Er wordt niet overal een blik vrienden opengetrokken en de champoepel vloeit lang niet overal rijkelijk. Tijdens kerst en oud en nieuw voelen veel mensen zich eenzaam. Mijn eigen ervaring daarin wisselt enorm… Ik weet nog goed: het jaar 2000. Ik was een jaar of veertien en mocht van mijn moeder voor het eerst met mijn beste vriendin naar de grote discotheek bij ons in het dorp. Wij blij en zenuwachtig want ja… we waren nog te jong om officieel binnen te komen dus we moesten doen alsof we zestien waren. Zo gezegd, zo gedaan: kwart na twaalf schoven er twee schuwe, kleine meisjes achteraan in de rij tussen allemaal luidruchtige zestienplussers. Heel overwelvenend allemaal! Zo erg zelfs dat we uiteindelijk niet naar binnen durven en met de staart tussen de benen afdropen, terug naar huis. Daar hebben we vervolgens een potje zitten grienen omdat we er zo van baalde dat we de discoteek niet gehaald hadden. Nu kan ik er enorm om lachen en zijn de keren dat ik een discotheek van binnen heb gezien ontelbaar.

De afgelopen jaren zijn de feestdagen eigenlijk altijd druk. Toch vind ik deze periode moeilijker na het overlijden van mijn vader. Ik kan mezelf niet in tweeën splitsen en waar mijn ouders vroeger altijd met z’n tweetjes een feestje vierden om het nieuwe jaar in te luiden, zit mijn moeder nu ook wel eens alleen. De twee kerstdagen ben ik bij mijn familie maar oud en nieuw vieren vind ik met vrienden ook heel fijn. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger ik het vind om tijd te verdelen. Toen ik nog geen relatie had, werkte ik ergens waar kerst en oud en nieuw altijd giga druk waren. Hierdoor was ik minstens één van de drie feestdagen aan de bak en moest ik de avond daarvoor rustig aan doen. Geen probleem natuurlijk want er was altijd nog één avond voor mijn familie over en vaak regelde we wel een derde kerstdag met vrienden. De tijd vulde zich wel. Nu vult de tijd zich wel heel goed… en mis ik tweede kerstdag zoals vroeger: op de bank, met restjes in pyjama. Annie en Sissi op de televisie en helemaal NIKS meer doen. Drie dagen gigantisch veel eten dat houdt toch geen mens vol? De laatste kerstdag prop ik mezelf als een worst in mijn kerstjurk en sta ik weer vrolijk in de keuken met een glas wijn. Doe mij dan die bank maar…

Maar drie dagen alleen op de bank? Ik kan best begrijpen dat mensen daar verdrietig van worden. Zelfs als je helemaal niet van een feestjes houdt, wil je toch wat gezelligheid in de vorm van een persoon. Maar je wilt je ook niet opdringen aan vrienden en familie. Kerst en oud en nieuw zijn van die verplichte dagen waarop je hoort te shinen. Daarvan vind ik: het is maar een dag hè.

Kop op dit jaar met veel films, comfortfood en een heerlijke pyjama in de aanslag. Onthoud dat NIKS moet, oud en nieuw is just another day. In het nieuwe jaar heb je weer volop de tijd om wél de bloementjes buiten te zetten mocht je willen…