Optimistische mensen worden gezond ouder

De één is van nature een goedgehumeurd zonnestraaltje wiens glas altijd halfvol is, de ander ziet minder snel de bright side of life. Ben jij een optimist of pessimist? Fingers crossed dat jij tot die eerste groep behoort, want dan heb ik goed nieuws voor je! Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat positivo’s gezond ouder worden.

Optimisten versus pessimisten
Als je naar je onderbuikgevoel luistert dan weet je ergens eigenlijk al wel dat optimistisch in het leven staan meer gezondheidsvoordelen zou kunnen hebben, dan voor de pessimisten van deze wereld. Tóch is bevestiging door wetenschappelijk onderzoek al-tijd fijn. Zo heeft Harvard Medical School onlangs onderzoek gedaan naar de relatie tussen de mate van optimisme en gezond ouder worden. En jawel hoor, het blijkt een veelbelovend gezondheidsmiddel te zijn.

Maar liefst 33.000 vrouwen tussen de 30 en 35 jaar hebben sinds 1976 om het jaar een vragenlijst ingevuld. Hierbij moesten ze hun gezondheid en levensstijl een score geven. Ruim vijftien jaar geleden is daar ook het level van optimisme als onderdeel bijgekomen. Op een schaal van 1 tot 5 moest worden aangegeven in hoeverre de vrouwen het met de stellingen eens waren. Elk statement werd van positief of negatief geladen woorden voorzien. Hierdoor konden de onderzoekers concluderen of de respondenten optimistisch, neutraal of pessimistisch ingesteld waren. Zeven jaar geleden zijn de slimmeriken tevens gaan analyseren in hoeverre de vrouwen tot dusver gezond oud waren geworden. Iedereen die tot die tijd vrij was geweest van chronische ziekten, fysieke issues en cognitieve problemen, werd als ‘gezond’ bestempeld. En alleen die lucky basterds werden meegenomen in de eindconclusie.

Scientifically proven: Optimistische mensen worden gezond ouder
En wat bleek? Van de vrouwen die daadwerkelijk de stempel ‘optimist’ kregen, bleek 23% meer kans te hebben om gezond oud te worden, dan de negativo’s. Als dat geen reden is om met z’n allen eens vaker de optimist uit te hangen, en minder zuurpruimerig te doen!