Oogstaren, wat is het en hoe pas je het toe?

Oogstaren is niet hetzelfde als oogcontact, het is namelijk veel krachtiger dan dat. Oogcontact is een vluchtige blik in elkaars ogen, oogstaren creëert een diepere verbinding. Het is intenser en je ontdekt meer over jezelf en over de ander. Je zou het zelfs een tikkeltje spiritueel kunnen noemen omdat oogstaren veel verklapt over de ander. De meeste mensen kijken liever weg dan dat ze elkaar in de ogen kijken en dat heeft een reden.

Iemand intens en langdurig in de ogen kijken roept intense gevoelens en zelfs visioenen op. Zaken die je niet met woorden kunt omschrijven. Hoe dit komt? Dat wilden wetenschappers van de Kyoto Universiteit ook weten. Daarom wierpen ze een kritische blik op de ogen en het staren in de ogen van een ander. Of dit nu de ogen van een bekende, geliefde of onbekende zijn, dat maakte niet uit. Ogen worden vaak omschreven als de poort naar de ziel, je kunt verder kijken dan de tastbare wereld die we dagelijks waarnemen. Daarom is oogstaren best eng, je ziet dingen die je niet kunt plaatsen. Veel mensen vinden dit spirituele, ongrijpbare een ver van hun bed show en kijken een ander daarom nooit te lang in de ogen. Er is namelijk geen verklaarbare reden voor de verandering in je bewustzijn. Het is niet zo dat je een pilletje op hebt, nee je hebt iemand alleen in de ogen gekeken en dat is raar.

De meeste mensen maken liever niet te lang oogcontact, vooral tijdens een gesprek is het moeilijk om elkaar in de ogen te blijven kijken. Terwijl het niet maken van oogcontact ook niet netjes is. Je moet elkaar wél in de ogen kijken maar niet te lang. Waarom is het zo ingewikkeld om iemand lang in de ogen te kijken?

Wetenschappers van de Kyoto Universiteit onderzochten dit bij een grote groep vrijwilligers die elkaar in de ogen moesten kijken, of juist weg moesten kijken, terwijl ze een woordspel aan het spelen waren. Dit spel werd moeilijker zodra men elkaar lang in de ogen keek. Woordraadsels werden minder snel opgelost en dit komt omdat de non-verbale communicatie de overhand krijgt. Deze manier van communiceren is stukken krachtiger dan gesproken woorden. Het maakt praten overbodig maar daardoor kun je dus letterlijk moeilijker op woorden komen, je brein is namelijk bezig met een andere manier van communiceren.

Oogcontact is het eerste contact wat je als mens maakt. Baby’s kijken hun moeder liefdevol in de ogen en hebben in het begin nog niet door dat er iemand liefdevol terugkijkt. Pas later gebeurt er iets als je elkaars blik vangt. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om iemand in de ogen te kijken. Probeer het maar eens, je voelt je in het begin heel ongemakkelijk maar uiteindelijk voelt het zo goed. Je maakt intenser contact met iemand en je gunt elkaar echt een beetje van jezelf. Dit creëert een diepe verbinding. Probeer het maar eens. Met je vriend, vriendin of moeder. Ga eens vijf minuten zitten zonder iets te zeggen. Kijk elkaar in de ogen zonder te knipperen… wie weet komen jullie samen tot mooie inzichten.

Lees ook: mensen met groene ogen zijn ongelofelijk speciaal.