Last van een onrustige huid? Grote kans dat het aan je darmen ligt

We Photoshoppen en Facetunen er met z’n allen wat van af, alles voor de perfecte selfie! Maar hé, hoe perfect (on)bekend Instagrammend Nederland er ook uit lijkt te zien, houd in gedachten dat schijn bedriegt. Want wist je dat er miljoenen mensen zijn die regelmatig last hebben van een puistje of pukkeltje? Ik had zelfs tot een halfjaar geleden een vulkaanuitbarsting van ellende op m’n snoet. Thank God dat het tij is gekeerd. En neen, niet door de hulp van schoonheidsspecialisten die me alle zalfjes en behandelingen lieten uitproberen. Het was exit voor m’n onrustige huid door m’n darmen eens serieus te nemen. 

Shine a light op je darmen

Regelmatig had ik na het eten van bepaalde voedingsmiddelen een food preggie belly om u tegen te zeggen. Het leek soms wel of ik vijf maanden zwanger was! En gebeurde dit, dan kon ik de klok erop gelijk zetten dat ik de dag erna met m’n velletje een stap terug moest doen. Dan baal je en is je dag direct verpest voor je gevoel… Door veel online speurwerk kwam ik er achter dat de issues met m’n darmen wel eens de akelige veroorzaker van m’n onrustige huid zouden kunnen zijn. Al die tijd was ik alleen maar bezig om aan de buitenkant actie te ondernemen. Man man man, de meest dure crèmes (zonder parfum) wisten mij door hun vernuftige marketingtechnieken keer op keer in de val te lokken. Want ja, zo voelde dat op een gegeven moment als niets werkt.

Stop met je darmen irriteren

Waar ik me echt een ongans heb gezocht naar producten die m’n huid vast een stapje dichterbij het perfecte babyhuidje brachten, bleek de oplossing ergens anders te liggen. Een tijdje heb ik gelet op welke voedingsmiddelen m’n buik met veel gerommel reageerde. Waar normaal bij ‘lucky basterds’ met acne vaak de oorzaak in o.a. varkensvlees en chocolade wordt gezocht, bleek te veel lactose al snel mijn boosdoener. In het algemeen blijkt ons lichaam dit namelijk maar moeilijk te kunnen verteren. Ook al dronk ik geen tig glazen melk per dag, en ontbeet ik niet met oer-Hollandse yoghurt, toch was het kwaad al geschied. Telkens wanneer ik in een klap veel lactose binnenkreeg, raakte mijn darmwand meer geïrriteerd. Hello hello nieuwe kleine ontstekingen in m’n darmgebied én op m’n huid.

Onrustige huid door darmen

Vanaf dat moment ben ik extra gaan letten op lactoseproducten. Een paar weken heb ik het zoveel mogelijk proberen te vermijden, zodat m’n darmen niet verder geïrriteerd zouden raken. Geen ijs, geen chocolade, geen yoghurt en zo kan ik nog even doorgaan. Daarbij kreeg ik via via de tip om natuurlijke probiotica te slikken. Want tsja waarom je lichaam niet een handje extra helpen? Stukje bij beetje werden m’n darmen weer gezonder! Het bevestigt maar weer dat wat steeds meer onderzoeken aantonen: je koppie knapt volledig op na ‘behandeling’ van je darmfunctie. Ik ben het levende bewijs!

Schoonmaakbeurt van binnenuit

Jaren heb ik met de kraan open gedweild: geen enkele schoonheidsbehandeling of product hielp. Ja, voor een paar dagen leek het beter. Wanhopig en super onzeker werd ik ervan…je gezicht is en blijft wel je visitekaartje. Herken je je in m’n verhaal dat er niets voor je onrustige huid lijkt te zijn? Probeer dan alsjeblieft eens naar je darmen te kijken. Ik baal dat ik jarenlang zelf de zoektocht heb moeten voeren. Waarom heeft niemand mij hierop heeft gewezen? Des te blijer ben ik als ik jou kan helpen! En no worries, die mierzoete chocoladereep of dat IJs van Oost-caloriebommetje eet ik nog steeds met alle liefde.

P.s. Ondanks dat je huidverbetering van binnenuit begint, update ik je binnenkort over mijn 100% natuurlijke huidverzorging. Een wondermiddel wat me al veel huidcomplimentjes heeft opgeleverd. Keep you posted!