Onrecht. Zo ga je er mee om

Ken je dat? Iemand doet iets en jij denkt: ‘dat klopt totaal niet’ of ‘dat is helemaal niet eerlijk’! Opeens wordt je overladen door emoties en dit zorgt voor woede en verdriet. Gevoelens die je lichamelijk en geestelijk helemaal uitputten want ja… onrecht is de hel!

Het raakt mij altijd enorm als er dingen gebeuren die niet eerlijk zijn. Of het nu iemand anders treft of wanneer ik zelf de hoofdrol speel in het verhaal: het voelt alsof ik tot in de kern word geraakt. En je kunt er helemaal niks aan doen. Niks. Iemand anders neemt de regie over jouw leven over en dit zorgt voor ongeloof. Je verliest jezelf omdat je machteloos staat. Soms gaat het weer even maar het andere moment val je weer in het diepe dal want verdriet, pijn en boosheid overheersen op het moment dat jou onrecht wordt aangedaan.

Het trapt je op je ziel
Vol ongeloof onderga jij de situatie want meer kun je ook niet doen. Onrecht is altijd oneerlijk en dat brengt je aan het wankelen. Mijn ex overspoelde mij altijd met onrecht. Hij ging vreemd en vervolgens, toen ik er klaar mee was, zei hij tegen iedereen dat IK degene was die vreemd ging en hem stalkte. Terwijl hij drie maanden dag en nacht op mijn voordeur stond te kloppen, kreeg ik een telefoontje van zijn moeder dat ik hem met rust moest laten. Ik dacht dat ik gek werd. Jaren later kwam ik weer in een oneerlijke situatie terecht: iemand met wie ik veel deelde, hield allemaal dingen voor mij achter. Geen kleine dingen… nee heus, belangrijke, grote dingen waar ik regelmatig naar vroeg. Mijn onderbuikgevoel verklapte al dat er iets niet klopte maar dit werd glashard ontkend. Tot de waarheid per ongeluk boven tafel kwam… eerst was daar opluchting maar als snel bleek dat de rollen alsnog werden omgedraaid. De persoon in kwestie deed alsof IK de gemenerik was die zomaar rare sprongen maakte. En mensen geloven het… nemen klakkeloos informatie van een ander over.

Wat zullen mensen wel niet denken?
Dan volgt de lange strijd: wat zullen mensen wel niet denken? Of zeggen? Je moet voor jezelf opkomen terwijl je niks hebt gedaan. Dat klopt niet. En eigenlijk heb je helemaal geen zin om een strijd aan te gaan waar je niks mee van doen hebt. Om voor jezelf op te komen terwijl je niks hebt gedaan. Dit zorgt voor een innerlijk conflict en gevoelens van onzekerheid.

Hooggevoeligheid en onrecht
Hooggevoelige personen hebben vaak nog meer moeite met onrecht en vinden het nog moeilijker om voor zichzelf op te komen. Ze willen zich altijd aanpassen aan een ander en weten niet meer hoe ze goed voor zichzelf moeten opkomen. Terwijl opkomen voor jezelf intens belangrijk is om innerlijke gevoelens recht te doen.

Zo doe je dat
Lekker makkelijk: opkomen voor jezelf. Als je je gevoelens al durft te delen, doe je dat met mensen die dichtbij je staan. En vaak begrijpen ze je niet… daardoor klap je dicht en stapelen gevoelens zich op. Je kunt het maar beter voor jezelf houden want niemand snapt het. Toch is dit niet de oplossing. Emoties moet je uitten, delen… en niet opkroppen. Lukt het niet om dit met je partner, familie of vrienden te doen? Zoek dan iemand die verder van je afstaat of professionele hulp. Huil als je wilt huilen. Wees boos als je woede voelt. Geef emoties de ruimte om de situatie vervolgens opnieuw te bekijken. Wat is er gebeurd, wat raakt je zo? Hoe kan het dat jou onrecht is aangedaan? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je ervan leert en dat je er sterker uitkomt?