Online onzekerheid is groter dan ooit

Iedereen spendeert dagelijks veel tijd online. Ik ook. De meeste mensen gebruiken Social Media om up-to-date te blijven over van alles en nog wat. Van nieuws tot dagelijkse activiteiten van kennissen en vrienden. Mensen zijn nieuwsgierig en zijn van nature allemaal voyeurs, daarom kijken we massaal naar soaps en inmiddels naar Instagram of Youtube videos.

Dit is heel leuk, leerzaam, inspirerend, een broedplaats van creativiteit, dé manier om jouw talent te laten zien en om grenzeloos te netwerken met andere like-minded mensen. Je kunt er urenlang koekeloeren naar allerlei soorten mensen die allemaal iets anders doen. En toch… voelen veel mensen zich leeg, onrustig en onzeker over zichzelf als ze zich in anderen verdiepen. Het gevoel dat JIJ niet goed genoeg bent is groter dan het gevoel van bewondering.

Prikkels
Vroeger was het leven eenvoudiger. Je groeide op, ontwikkelde jezelf als persoon en kreeg te maken met geluk, verdriet, nieuw leven en de dood. Het leven zoals het is. De meeste mensen hoeven dit niet alleen te doen maar met een lieve groep mensen om zich heen, samen staan ze sterk en klim je uit de diepste dalen. Je moet de realiteit onder ogen zien en dat lukt maar jouw geest heeft tijd nodig om dingen te verwerken. Online heb je soms geen tijd om dingen te verwerken, de prikkels die binnenkomen gaan constant door. Stel jij bent teleurgesteld omdat je die toffe job niet hebt gekregen, dan zie jij tientallen plaatjes van mensen die wél die baan hebben bemachtigd. Je wordt geprikkeld met foto’s van perfecte levens, video’s van luxe reisjes en successen worden massaal gedeeld. En jij zit thuis. Dat kan je opbreken en onzeker maken.

Niet iedereen is gemaakt voor een ‘online leven’
In theorie zou Social Media mensen verbinden maar eigenlijk wordt de connectie tussen jou en like-minded people alleen maar groter. Je zoekt naar verbinding en begrip maar krijgt afstand, onbegrip en soms zelfs haat comments. Haters gaan helemaal los en zoeken aandacht op een verkeerde manier. Als jij jouw persoonlijke, eerlijke verhaal deelt gaat Gerda uit de Achterhoek helemaal los en ook Anita uit Amsterdam neemt geen blad voor de mond. Wat je ook deelt, het is nooit goed en dit riekt naar onzekerheid. Jij bent onzeker maar andere mensen ook! Uiteraard mag iedereen zijn of haar mening delen maar vaak neigen meningen naar oordelen en deze worden ronduit beledigend waardoor je onnodig mensen kwetst. Tegenwoordig moet je op je hoede zijn want voor je het weet krijg je weer een golf van haat te verwerken. Soms recht voor z’n raap maar ook stiekem en achterbaks. Deze ‘verbloemde vijandigheid’ kenmerkt zich door blokkeren of op een nare manier een comment geven zonder dat de rest van de wereld dit gelijk door heeft. Of iemand online buitensluiten.

Je hoeft niet alles te delen
Niemand is hetzelfde, dit geldt ook voor jouw online identiteit. De een deelt zijn versgebakken baby het liefst na tien minuten en de ander wil online liever niet zoveel kwijt. Is een van de twee verkeerd? Nee! Maar veroordeel een ander niet omdat hij of zij het wel doet. Er zijn zoveel verschillende persoonlijkheden en de een is erg naar buiten gekeerd terwijl de ander introverter is. De een voert een grote show op, koopt volgers en wordt groot doormiddel van andere trucjes terwijl de ander oprecht hard werkt aan een ‘echte’ online community. Dit verschil zal er altijd zijn, sommige influencers doen niets liever dan zich bloot geven en voelen zich niet schuldig als ze vals spelen terwijl anderen hier helemaal geen behoefte aan hebben. Een ingewikkelde situatie want soms voelt het alsof je wel mee moet doen aan het hele online circus. Op die moment is afstand de key. Want gelukkig leven we nog niet in een ‘online wereld’ en kun je je offline nog steeds uitstekend vermaken. Zonder prikkels en onzekerheden! En er zullen altijd showmasters, huichelaars, zorgzame en sociale types zijn. Verschil mag er zijn!