“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Niet dus

Mensen zijn kuddedieren, dit verklaart meteen de uitspraak: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Man! Je wilt niet weten hoe vaak mensen dit te horen krijgen. Ik ook. Thuis, bij familie of van vrienden. Maar wat is ‘normaal’ en is het wel leuk om altijd normaal te doen? Een beetje gekkigheid kan toch geen kwaad? We snakken ernaar om een grote eenheidsworst te worden en neigen naar een veilig en voorspelbaar leven.

Of is dit laatste overdreven. Willen we helemaal niet hetzelfde zijn en altijd maar doen wat er van ons verwacht wordt? Ik niet. Tijdens mijn studie aan het AMFI heb ik júist geleerd om anders te denken en om dingen op een minder traditionele manier te benaderen. Alleen zo kom je tot nieuwe creatieve ideeën die hard nodig zijn als je je papiertje voor de bachelor Fashion & Design wilt behalen. Ik heb geleerd om nieuwsgierig te zijn en mezelf te verwonderen over dingen die minder normaal zijn. Om eens lekker gek te doen.

Zeg maar dag tegen routine
Het is lekker veilig om routine in je leven te creëren. Dit zorgt voor rust, regelmaat en reinheid. Dingen die belangrijk zijn om goed te functioneren maar die er ook voor zorgen dat we op de automatische piloot gaan leven. Iedere dag nemen we dezelfde weg naar ons werk. We vermijden contact met vreemden. Kiezen de veiligste weg. Maar is dit de beste weg? We zeggen altijd: angst is een slechte raadgever. Geldt dit dan niet voor het vastklampen aan ons ‘veilige leven’? Omdat alles vanzelf gaat en er geen verassende dingen gebeuren, leef je minder bewust. Het gaat zoals het gaat en het komt zoals het komt. Maar wat als het een keer anders gaat? Dan komt het nog steeds zoals het komt. Alleen zul je merken dat je verrast wordt.

Gekkigheid stimuleert creativiteit
Iedereen die out of the box denkt of onverwachtste dingen doet, ervaart dat dit leidt tot nieuwe ideeën. Het geeft energie. Soms moet je uit je comfortzone komen om te groeien. Onze generatie is reislustig, dit is een goede manier om nieuwe dingen te ontdekken. Je bent op jezelf aangewezen en daardoor groei je als persoon. Maar ook in jouw eigen vertrouwde omgeving is er ruimte voor meer gekkigheid. Neem zangles, koop een gekke jas die je zelf mooi vindt, mediteer, neem ontslag als je niet meer op je plek zit, maak van je hobby je werk, ga met iemand koffie drinken die je eigenlijk niet kent en ontdek door deze nieuwe ervaringen talenten, vrienden of een andere kant van jezelf.

Gekkigheid zit vaak in een klein hoekje en als mensen zeggen: “Zou je dat wel doen?” Is het júist een uitdaging om er toch voor te gaan. Laat je niet tegenhouden door verwachtingen of angsten maar wees eens lekker gek! Laat anderen maar denken dat je onverstandig bezig bent. Als jij naar het buitenland wilt verhuizen, ga! Of trek die glitterbroek aan met daarop een fake-fur coat. En zing vooral lekker verder als anderen zeggen dat het vals is. Who cares? Het is jouw leven, jouw creativiteit en jouw verbreding van de wereld.