Nieuwe keuken? Hier moet je op letten

Ben je van plan om binnenkort je keuken te renoveren? Dat is natuurlijk erg leuk, maar het kan ook flink wat stress opleveren. Want waar moet je nou allemaal op letten? Je wil natuurlijk dat je nieuwe keuken echt voor een meerwaarde van je woning gaat zorgen. Gelukkig kun je dit op een aantal manieren aanpakken. Gebruik dit artikel om wat inspiratie op te doen voor het inrichten van je nieuwe keuken!

Maak een moodboard

Voordat je begint is het slim om (samen met je partner) een moodboard te maken. Schaf een aantal interieurmagazines aan en knip de foto’s uit die jij mooi vindt en waarvan je hoopt dat je het terug zal zien in je nieuwe keuken. Een moodboard is een makkelijke manier om erachter te komen wat je wel en niet in je nieuwe ontwerp terug wil zien. Verlies je niet in het uitzoeken van plaatjes waar alleen maar accessoires op staan; het is ook belangrijk om te bekijken welke apparatuur en materialen je mooi vindt.

Goed opmeten

Het is ook erg belangrijk om alles goed op te meten. Hoeveel ruimte heb je nodig? Bekijk dit dan op verschillende vlakken. Hoeveel keukenkastjes heb je bijvoorbeeld nodig en welke keukenapparaten moet je allemaal kwijt kunnen in de keuken? Houd er ook rekening mee dat je de indeling van de keuken zou kunnen veranderen. Soms is het zo dat je bij een andere indeling veel meer ruimte overhoudt.

Welke stijl kies je?

Heb jij al duidelijk voor ogen welke stijl je wil doorvoeren in je keuken of ben je nog zoekende? In het laatste geval kan het een goed idee om inspiratie op te doen in keukenzaken of door online op zoek te gaan naar verschillende interieurstijlen die je in de keuken kunt toepassen. Pak dan ook weer je moodboard erbij; vaak kun je daar al uit opmaken naar welke stijl je voorkeur uitgaat. Staar je niet blind op één stijl; in veel gevallen kun je prima verschillende woonstijlen met elkaar combineren.

Zoek materialen uit

Op het moment dat je jouw perfecte stijl hebt uitgezocht kun je onderzoeken welke materialen je mooi vindt. Je moet bijvoorbeeld beslissen over je vloer, aanrechtblad en de (eventuele) tegels die je op de achterwand wil plaatsen. Het beste kun je je hierover laten informeren door een professional; hij of zij weet of de materialen die jij graag wil hebben geschikt zijn voor in jouw keuken.