Niet flossen kan je gezondheid op een slechte manier beïnvloeden

Leven op een holistische manier, ik zweer erbij. Het woord holisme stamt af van het Griekse woord ‘holos’, wat ‘geheel’ betekent. Holisme is simpel gezegd een levensfilosofie waarbij ervan wordt uitgegaan dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Niks zweverigs aan… heel logisch vinden wij. Ook het menselijk lichaam is een geheel. Dit wetende is het belangrijk om op alle gebieden goed voor jezelf te zorgen want alles staat met elkaar in verbinding. Mijn mondhygiënist snapt er dan ook niks van dat bij ieder bezoek ‘schuldig’ beken dat ik het flossen weer heb overgeslagen.

“Steek die tandenstoker nu eens tussen je tanden! Het is voor je eigen bestwil schat… ik zie dat je tandvlees begint te bloeden wat betekent dat het licht ontstoken is.” Ja. I know. Ik vergeet het altijd omdat ik er geen zin in heb maar mijn mondhygiënist heeft gelijk. Die kleine ontsteking in mijn mond zorgt ervoor dat mijn lichaam continu energie steekt in het vechten tegen de bacteriën. Energie die letterlijk en figuurlijk ergens anders vandaan komt en die je elders niet meer kunt gebruiken. Dus na elk bezoek ga ik naar huis met de gedachten: en nu flos ik echt! Maar ik doe het niet…

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 33 procent van de deelnemende personen ontstekingsverschijnselen aan het tandvlees vertoonde. Lijkt onschuldig, dat is het niet. Chronische tandvleesontsteking, ook wel parodontitis genoemd, kan zelfs leiden tot het verliezen van je tanden en kiezen. Dit komt doordat bacteriën het steunweefsel en kaakbot aantasten. Dit merk je vaak pas na je vijftigste maar dan is het al te laat. Ook hart- en vaatziekten hebben een link met ontstoken tandvlees. Chronisch ontstoken tandvlees heeft een directe gevolgen voor je immuunsysteem. Bacteriën zie zich tussen de tanden opstapelen kunnen zich via de bloedbaan in het lichaam verspreiden en in het hart- en vaatstelsel terechtkomen. Heel je lichaam raakt in de war en het kan zelfs leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten.

Zo voorkom je problemen
– Poets je tanden minimaal tweemaal daags;
– Drink veel water;
– Zorg voor een goede weerstaan, slik eventueel supplementen;
– Probeer stress te vermijden;
– Rook niet!
– Skip nooit een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist.