Bikkelharde realiteit: negatieve impact van plastic op onze gezondheid

Plastic. Waar we eerst verzot waren op deze kunststof, is het inmiddels meer een haat-liefdeverhouding geworden. Met een hoofdletter ‘H’ wel te verstaan. Headlines worden door de plastic soup gedomineerd. Een en al treurigheid. Wat plastic met het dierenrijk doet, daar hebben we jammer genoeg allemaal wel een beeld bij. Maar wat is de negatieve impact van plastic op onze gezondheid?

Plastic overload van heb ik jou daar

Vorige week was er nog plastic op het allerdiepste punt in de oceaan aangetroffen. En – helemaal bizar – ik hoorde op de radio dat een ooit zo springgrage dolfijn door een douchekop met halve meter slang om het leven was gekomen. Sorry mede-dierenliefhebbers. Het houdt niet op. Maar heb je ooit wel eens nagedacht over wat de negatieve impact van plastic op onze gezondheid zou kunnen zijn? Ein-de-lijk is er onderzoek naar gedaan. En de verdrietige resultaten zijn inmiddels out in the open.

Wat blijkt? Jaarlijks zijn er tussen de 400.000 en één miljoen (!) mensen die door toedoen van plastic sterven. Of beter gezegd, door de negatieve consequenties van plastic vervuiling. En wat wil het noodlot. Vaak zijn de allerarmsten van deze globe de dupe…In derdewereldlanden wordt plastic vaak in de open lucht verbrand. Plastic en vuur, dat levert gifgassen en kleine restdeeltjes plastic op die door de lucht gaan dwarrelen. Diarree, malaria en kanker worden hiermee in verband gebracht. Ziektes die voortdurend op de loer liggen. Ziektes die – zoals de onderzoekers zeggen – voorkomen kunnen worden. Lees hier meer over de negatieve impact van plastic op onze gezondheid. De waarheid is bikkelhard, maar beter dat je ervan op de hoogte bent.