Door deze negatieve eigenschap leef je langer

Als we praten over een lang en gezond leven, nemen we aan dat dit te maken heeft met goede genen, een gezonde levensstijl en een flinke portie geluk. Recent onderzoek toont aan dat ook jouw persoonlijkheid een steentje bijdraagt aan een lang leven.

Na het bestuderen van 29 Italianen in de leeftijd van 90 tot 101 kwamen onderzoekers van The University of Rome La Sapienze en The University of California San Diego School of Medicine erachter dat ze enkele overeenkomende eigenschappen hadden. Ze werden vooral onderzocht op geestelijke en lichamelijke gezondheid en wat bleek? De mensen die onderzocht werden, waren allemaal extreem koppig.

Ja. Naast het feit dat ze allemaal op een positieve manier in het leven stonden, bleken de gepensioneerde allemaal koppige types. Koppig zijn is dus toch niet zo’n slechte eigenschap. Volgens de onderzoekers komt dit met name omdat koppige mensen zich minder aantrekken van wat anderen over hen denken.

Naast koppigheid bleken ook een goede arbeidsethos en een sterke band met de familie gemeenschappelijke eigenschappen. Uiteraard bleek ook een gezond mediterraans dieet voordelig voor een goede gezondheid. Daar hebben de Italianen ook voordeel van, dus de locatie is misschien nét zo belangrijk. Maar als we iets koppiger zijn en daarom langer leven, dan doen we dat maar al te graag!